Wednesday, April 20, 2011

Buat Encik Mahadhir Ku....


What I Love About You

I love the way you look at me,
Your eyes so bright and blue.
I love the way you kiss me,
Your lips so soft and smooth.

I love the way you make me so happy,
And the ways you show you care.
I love the way you say, "I Love You,"
And the way you're always there.

I love the way you touch me,
Always sending chills down my spine.
I love that you are with me,
And glad that you are mine.

- Crystal Jansen - 

So sorry ma tak pandai nak buat puisi kat papa...this is what i can dedicate to you

to CIK BETTY



A friend is someone we turn to
when our spirits need a lift.
A friend is someone we treasure
for our friendship is a gift.
A friend is someone who fills our lives
with beauty, joy, and grace.
And makes the whole world we live in
a better and happier place.

- Jean Kyler McManus -

a true friend is the one who stand by us no matter what happen...do remember this cik betty..sumtime i may not be as sweet as others but i do care about you...

Exercises to lose belly fat


Exercises to lose belly fatExercise is no doubt the best way to lose belly fat. If you specifically want to lose belly fat then do particular exercises that target the belly. As soon as you concentrate more on your belly, you will find remarkable changes in it.
Aerobic activities such as walking, jogging, cycling, or swimming for 30 minutes a day, three to four times a week is essential to lose belly fat. Effects of aerobics can be seen not only on belly but on the whole body. Other effective exercises to lose belly fat include cardiovascular and weight training exercises. They build your muscles and burn a lot more calories than aerobics. This will also increase your metabolism rate. Always keep your stomach tight while doing exercises. It is also a good idea to join some sort of fitness club or slimming center.
Eating healthy diet to lose belly fat and doing regular exercises to lose belly fat are the most effective solutions to weight loss problems. Remember if you lose weight quickly, your body tends to gain it back. In order to maintain your weight you need to have regular workout sessions and eat a well balanced diet.

(nampaknye mmg aku kene jadi pengunjung setia gym lah)huhuhuuuuu

Petua Diet Rasullullah S.A.W


Tadi masa dok cari menu yang sesuai untuk berdiet aku terjumpa nie so i would like to share this with all my friends....Ni petua diet Rasulullah SAW.. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2…petua ni juga dpt mengelakkan dr sakit perut @ keracunan makanan..insyaAllah

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Bersamalah kita renungkan..yang boleh kita amalkan tue kita amalkan lah supaya hidup kita sihat sentiasa...

Tuesday, April 19, 2011

AKU & DIET


heh heh heh D.I.E.T nie satu benda yang paling last skali aku nak letak dalam to do list aku dulu...but memandangkan keadaan skang ni makin serius maka aku terpaksa meng'up' levelkan  (word baru yek..takde dalam kamus dewan) program itu bagi memastikan kesejahteraan aku di masa akan datang..tue pun setelah terkejut apabila badan ku yang memang sedia montel ini naik lagi sehinggakan aku tak dapat memakai lagi pakaian ku untuk ke pejabat...hurm...so sad okeyh...sampai nanges mak dibuatnya...sib bek en mahadhir tersayang sudi nak dengan luahan rasa hati aku di saat itu...beliau yang panik dikala mendengar suara aku menanges terus cakap "eh sapa yang pandai pandai kata awek aku gemuk nie?" (walhal memang aku gemuks pun) then yang paling tak tahan "eh pa tengok ma okey jek..mungkin ma terbesar sikit kot"..pujuk beliau...ahaks..paling tak tahan skali bila beliau cakap "takpe takpe..nanti pa bagi duit ma gi beli kellogs fitness yerk..tapi ma janji dgan pa tau..ma kena ikut diet yang seimbang and jangan makan nasik"..so itu janji aku dan di kala ini aku dah hampir 2 minggu tak makan nasik daaa...dulu kalu tk makan nasik sekali dalam sehari badan siap mengigil lagi...
Pengganti nasik lemak
now i know its only mindset jek tue...skang aku hidup jek even tak makan nasik pun...everyday aku makan cornflakes, buah, wholemeal bread, sup (yang tasteless) and yang paling penting NO ICE hokeyh...huhuhu tak sangka aku boleh buat...paling tak boleh tahan is bila aku sendiri yang bangun pagi ikut budak-budak ghumah aku gi membakar lemak lemak tepu dengan berjogging n main badminton (kesian cik betty sebab jadi partner aku men badminton) hahahahaha...baru dia tau betapa bangkunya tangan aku..dari skolah aku memang tak involve dalam sport...tapi yek kengkawan aku bukan suka hati yerk..aku dah gi jumpe dietician aku dah...so ikut nasihat doktor...sib bek opis dekat dengan spital...so boleh lah jumpe kejap...so far okey lah...badan rasa ringan sikit but belum ringan cam dulu lah...but whatever it is still need to work out jugak...nak makan ubat takoot lah...(padahal tak mampu).
An apple a day keep the doctor away

hurm beside that thanks to Puan Nurul Huda Kamalul Arifin a.k.a Mek and Norasharina Md Shahar a.k.a Iena Kecik for those spirit words and also too Puan Noraini Nordin a.k.a Chombie untuk nasihat n petua yang diberikan...sungguh berguna skali petua dan nasihat yang korang berikan tue untuk aku..takpe lepas ni kalau sesapa yang dalam proses nak kecikkan badan aku akan tolong bagi moral support..bukan aku ni diet sebab nak cantik (tapi itu termasuk jugak lah...) but for my kesihatan okeh..then budak rumah ada bagitau yang aku tidor berdengkur..alamak cane nak tawenn nie...tekejut en mahadhir kalu dengan aku ni berdengkur...so sebelum malu bek berubah ke arah hidup yang lebih sihat (aceh dah macam menteri kesihatan pulak)..dalam handbag skang selain dari alat make up ada dah sebotol air masak or sekotak susu UHT ye tuan tuan dan puan puan..sapa yang tak than boleh terkena serangan mental dengan keadaan aku skang nie...keh keh keh (mintak maap) bukan nak menunjuk tapi mmg aku nekad dah...i need to change so that my heroes (en mahadhir n lil zoro) will be proud to have me as their heroine....
aku tak nak lah jadi cam beliau nie..(bukan nak hina yerk)

am happy with what i did now and hopefully i will stay n continue this until i achieve my target figure..lepaih tue tinggal maintain jek...buat masa skang nie i have to say bye bye to sebarang jenis nasik, daging, cheesecake, iced water, and many more..cant list out sebab banyak sangat benda yang aku suke makan...huhuhuhu..
my lunch...
dah yang paling penting sekali ialah Noor Ellina Jaafar (aku ler) skang dah pandai makan SAYUR...hah hah I love Vegetable (tak ikhlas yer ayat disebelah tue)..ngee..so every morning aku dah gantikan nasi lemak dgan 5 keping weetameal biscuit...for lunch aku dah ganti kan nasik campur dgn 3 keping wholemeal bread with sup yang aku masak sendiri n 1 porsi buah or sayur...then malam aku akan makan fitness cornflakes (kellogs) with susu or yogurt lah...itu lah yang aku makan..but one a week aku akan makan sumthing heavy sikit like kueyteow or yong tau foo...then akan workout untuk memastikan aku fit kembali...kengkawan sila doakan keberjayaan syer yerk...tqvm..
teringin nak bersaiz cam nie balik...
aktiviti ku  yang baru ialah berjogging bersama teman teman serumah
Oh my cheesecake..how i miss you so much....