Friday, August 27, 2010

Ramadhan 2010

hurm..pejam celik pejam dan celik kembali ramadhan al-mubarak dan masuk hari yang ke-17..tak sedar masa yang begitu pantas berlalu..rasa mcam sekejap jek..huhuhu..di sana sini penuh dgan rakyat malaysia (tapi indon, bangla, nepal, kemboja pun ada jugak terselit dicelah-celah hiruk pikuk kota)  yang sibuk dgan membeli belah untuk persediaan hari raya..yesterday sempat lah jugak singgah kat bazaar di jalan TAR..masyaallah..ramainyer orang kat situ..maklum lah kat situ macam2 ada...baju raya, kuih raya, serunding, bunga api/mercun, kasut raya, juadah untuk berbuka pun ada..so mmg lah menjadi tumpuan warga KL untuk membeli belah..yang penjual dengan macam cara nak pikat hati pelanggan..yang pembeli pulak rambang mata..(termasuk lah dgn ak nie...) pilihan banyak sangat..tapi kita sebagai pembeli nie kena lah pandai pilih sebab kalu kena gaya tawar menawar kita akan dapat harga murah dan berbaloi..kalu tak kena gaya mmg tak besh lah..nasib lah time singgah kat situ duit blum kuar dari atm lagi..kalu tak mmg menabung kat sana lah jawapnya..actually aku gi sana sebab nak survey baju raya untuk abah and adik2..baju aku mak dah tempah 2 bulan yang lepas..time tue gi shopping dgn intan..kain untuk baju melayu en. mahadhir pun aku beli skali time tue..(Hurm..sebut pasal intan dah lama aku tak contact dia..nanti nak call lah kejap)..so skang tinggal baju abah n adik2 jek tak settle..tema thun nie is Grey Titanium..abah siap request nak samping lagi..hahahaha..aku akan cuba tunaikan jugak..kuih raya pun dah tempah..dah pun tinggal tunggu orang hantar jek..tapi aku tak de lah tempah banyak..pasal abah kat umah tue kencing manis..tahun nie aku dapat lah ringan kan beban family aku..plus company bagi duit raya lagi..so bleh lah nak tampung sket..urm rasa senang hati dpat bantu mak n abah...hik hik hik...
sebenarnya tak sabar jgak nak g beraya kat Taiping(umah Encik. Mahadhir tersayang) hati rasa berdebar jugak pasal takut lor..bukan apa, ni baru first time nak gi beraya kat sana n berkenalan dgn family dia..hope everything will be fine..just be me n try to win their heart to accept me..semoga Allah permudahkan urusan ku kali ini..

Monday, August 23, 2010

terima kasih cinta..

hati ini pernah lah jugak terluka dan dilukai..tapi malas nak fikir kisah cinta yang lepas..actually aku kenal dgan en. mahadhir 6 tahun lepas..kitaorg berchenta lebih kurang 2 tahun jek...after that kitaorang clash atas sebab2 tertentu..tapi en. mahadhir tak pernah pun lupa wish birthday kat aku stiap kali menjelangnya 10 Oktober (my birthday), hari raya n bila sampai new year..to me after kitaorg dah clash aku still lagi anggap dia macam kawan..malas nak gaduh2 lor..
tapi mungkin jodoh aku dgan dia masih lagi ada Allah satu kan kami lagi untuk bersama..but this time en. mahadhir ku sgt berbeza berbanding dgan en. mahadhir 6 tahun yang lepas..dulu kalu lambat angkat hp siap lah aku kne marah..dalam 1 minggu mesti lah ada perbalahan kecil...thap keegoaan en. mahadhir pun tak bleh tahan masa tu..sangat tinggi..
1 januari 2010, tarikh di mana aku dan dia (en. mahadhir) kembali bersama. mmg terlihat sesuatu yang baru di dalam dirinya..4 tahun yang lepas mungkin banyak mengajarnya untuk lebih bertolenransi dan berdiplomasi dalam memastikan keharmonian dalam sesebuah perhubungan so dia yang ada didepan mata ku kini adalah dia yang sangat berbeza sifatnya..
mungkin tue lah yang buat aku syang kat dia kot..hahahaha..kesediaan nya untuk menerima segala kelemahan/keburukan serta kelebihan yang ada pada aku mungkin memberikan satu impak besar pada sekeping hati kecil yang dahagakan kasih sayang..(hehehehe jiwang la pulak).  perhatian en. mahadhir bukan sahaja kepada aku tapi kepada kedua orang tua ku dan juga my lil zoro (adam rayyan).  dari situ terlihat di mana kualiti yang ada pada dirinya (en. mahadhir, jangan kembang sangat yerk)..
cara en. mahadhir melayan aku kini membuatkan aku rasa macam dilamun cinta setiap hari..mmg rasa bahagia sangat..en mahadhir mmg sgat memanjakan aku..hehehe kengkadang rasa macam budak2 pun ada jgak..huhuhu..tapi this time bercinta dgan dia mmg besh lah..skarang nie en. mahadhir mmg sgat sporting, sangat memahami dan sangat sensitif dengan hati dan perasaan aku..setiap masa aku aman  menghargai kehadirannya kembali dalam hidupku..semoga perjuangan cinta kita akan berjaya dan seterusnya belayar untuk mengecapi kebahagian bersama dlam alam perkahwinan..

terima kasih cinta, untuk segalanya...

Friday, August 20, 2010

hilang teman se 'opis'

bertemu dan berpisah adat manusia biasa..hilang dimata tapi dihati tidak lupa..berdoalah kita agar aman dan sentosa..semoga kita berjumpa lagi di lain masa...

last 4 months ago, when first time i step my feets as a staff in cidb holdings.. nurul is the first gurl i met..start from that lah i get to know her..nurul: seorang yang happy go lucky, baik hati n ske tolong orang..one more thing dia ni penyabar...being her is one of a sweet moment to be remembered..even baru kenal tapi rasa macam dah lama..sye slalu gak lah share problem dgan dia because she is a good listener..she helps me a lot in term of work n few more thing...tunang dia (en. khairul) pun teman se 'opis' sye jugak..both of them mmg besh lah..hehehe...

until one day nurul cakap dgn syer yang dia dah dapat kejer kat tempat lain..huhuhuhu..the sorrow moment is here..start from that day ada ler terselit rasa sedih di hati syer (cheewah) urm sye bkn lesbian yerk!! hahaha.. sye sedih because after this maybe susah sket nak jumpe dgan dia..

one more thing yang tak kan syer lupa ialah trip jenjlan kitaorg sebelum nurul resign dari cidb holdings..our journey start from friday - sunday (opis-wangsa walk-sepang(umah nurul)-putrajaya-klia-taman warisan(makn buah)-i-city-kl(umah sayer)-bukit cherakah-the curve(tengok wayang 'SALT')-balik umah..trip tue penuh dgan gelak ketawa..semua orang (khairul, hapis, rahman, ermy, nurul n sayer) sangat happy..trip tue plak ada sedikit kontroversi (kita yang terlibat tau lah..) hahahaaha..so semua memori tue akan ada dalam ingatan saya selagi hayat dikandung badan (alahai ayat tak hengat)

lagi satu (baru teringat) kitaorg ada gi jamming n karaoke session..both time kitaorg (me n nurul) ada rasa sebak..first one masa jamming (time khairul mnyanyi lagi Kembara), the second one masa sye nyanyi lagi 'Kau lah Segalanya'..

now the sad moment come..yesterday (19 ogos 2010) is her last day sebagai Event Executive di CIDB Holdings (tempat first nurul keja n tempat di mana dia bertemu jodoh)..so this is the most part yang sye paling tak suke..sebab sye akan MENANGIS..sejujurnya sya ni seorang yang kasar tapi hati syer cuma senipis kulit bawang..oghang kedah mengkategorikan sya sebagai 'chengeng'..masa semua orang dgan bersalam-salam dgan nurul sye menjauhkan diri sebab dah mula rasa sebak..ayaq mata pun dok bergenang dah..lepas sorang-sorang salam dgan nurul..sye nak yang last skali..before this pun masa CIDBH buat farewell untuk nurul syer n dia dah menangis dah..kitaorg dgan lagu 'viva forever' n 'leaving on the jet plane'..the moment is so touching..because am losing a friend..kawan susah senang...like it or not i have to face her..sye kuat kn hati jugak nak mengadap 'cik kiah' (panggilan mesra) nie..bila tgok muka dia jerk sayer trus menangis..dia pun sama jugak..huhuhu..tak sangka ada papparazi tak berbayar (khairul) rekodkan adengan tersebut..sampai skang kalu ingat mesti nak menangis..but life must go on..she have to move for her career development which is good for her..sebagai kawan sya akan mendoakan yang terbaik untuknya..

to her, all the best..thank you for being a nice friend to me..i will never forget you and thank for the 4 month sweet moments with you..