Friday, December 14, 2012

Menghitung Hari Bahagia ( 7 hari lagi 21.12.2012)



7 hari menjelang hari bahagiaku...Menghitung hari dan detik menanti tibanya 21.12.2012..
Alhamdulillah semoga cinta kami berdua kekal hingga ke syurga, sentiasa bahagia bersama di bawah limpahan rahmat dariNYA.  Tak sabar nak menunggu detik-detik bahagia itu...lama menanti untuk hidup bahagia disamping di yang tercinta..dia yang sabar dengan kerenah ku, dia yang setia bersama di saat suka dan duka, dia yang menerima aku dan hidup ku dengan seadanya..Syukur Ya Allah...kau temukan aku kembali dengan dia..

Kad jemputan sudah diedar..semoga yang datang merai mendoakan kebahagia kami agar istana cinta aku dan dia utuh..semoga kami berdua mampu untuk mengharungi liku-liku hidup dan asam garam berumahtangga..


Segala persiapan memang telah siap..hanya tinggal menunggu harinya tiba..Jemput datang kepada semua yang mengenali diri saya...



Tuesday, November 20, 2012

365 Day with you (20.11.2011 - 20.11.2012)




Tak terasa dah setahun masa berlalu..dalam sibuk mengharungi tugas harian dan persiapan menjelang hari bahagia both of us tak terasa kepantasan larian masa yang beredar pantas...sedar2 jek dah genap satu tahun..dan yang paling best sekali Encik Tunangan a.k.a Che Det ku tak pernah melupakan detik-detik tersebut...he always make me surprise dgn ucapan2 ulang tahun both of us..

1st time impress masa Che Det ucap selamat hari yang ke 100 couple balik...terpinga-pinga sekejap..i tak penah kot celebrate cenggitu...hurm end last nite pun he did surprised me bila dia hantar sms wish happy 1st anniversary (engagement)..Actually (skang ni tak bleh eja aceli coz nanti ada kata saya meniru beliau) last nite kan i tak tau kenapalah hati and perangai jadi pelik..kesian Che Det melayan kerenah ku yang ntah hapa hapa ntah tue...nasib lah sabar lelaki tue melayan aku ni...kot dapat kat orang lain mesti dah kena tinggal kot..sob sob sob..terharu huhuhuhu....

Pagi tadi pun i sempat lagi buat perangai...owh Ellina!!! why lah suka sangat nak cari pasal nie??? tapi beliau layankan jugak...jauh disudut hati terselit rasa bersalah yang teramat sangat pada beliau...Yang, i know that you gonna read this...I'm sorry okey!! Really sorry...then lepas nek opis terus call mintak maap..teruk betul lah aku ni..buat malu Pak Japaq ja..nasib bek lah Mak Engku tak tau kot tak sebakul aku kena bebel..yelah Che Det ni kan menantu terkamcing (bukan terkencing yerk) Mak Engku... - Mak Engku is my mum yer..

Streeeeeeeettttt!! Tedia aih..brek mengejut...
Dah jauh menyimpang dari topik di atas cik kak oi..sila kembali ke pangkal jalan..

Okey lah..berbalik kepada topik diatas..Sincerely i do remember lagi betapa happy nya saat Che Det melamaq i..then we decided to get engaged and settle down together..huhuhuhu..(bukan nak show off okey) but yes he stole my heart..bukan dengan wang ringgit yer tapi dgn sikap dia..lepas sah jadi tunangan i he did show how he wanna take care of me..not only me okey..habeh satu family dia take care...(mesti dia kembang bila baca statment nie..) Allamdulillah semua menyenangi pilihan saya this time..am so happy bila mendapat restu from mak abah and adik-adik..yet little zoro pun love him..syuran Ya Allah..

memang dalam sesebuah relationship tak kan pasti bahagia and ketawa sentiasa..same macam pasangan lain jugak..both of us ada masa berduka..but of course tak sebanyak masa ketawa dan bahagia..huhuhuhu...but itu semua asam garam gula & ajinomoto dalam our relationship..and it make i LOVE HIM MORE...i can see the his effort in being a responsible man to me...owh words can't really describe..

One more thing we are getting married next month!!! my owh my..finally i have someone to be with me..hope till Jannah!! Happy Anniversary Sayang...!!!



Monday, October 22, 2012

My Sweet 10.10.2012

10 October 2012 Rabu

05:30-08:00 pagi

Seperti biasa aku bangun awal pagi untuk bersiap ke opis..dah sampai opis aku tengok bukak FB ada almost 60-70 notifications..tetiba rasa cam retis sangat...hahahaha...Alhamdulillah masih ramai yang sudi wish birthday untuk aku..diharapkan kan seandainya aku telah pergi mengadap Illahi satu masa nanti seramai itu lah juga rakan2 akan mengingati aku dan menghadiahkan doa dan surah-surah buat bekalan ku di sana...sedaya mungkin aku cuba ambil sedikit masa untuk ucapkan terima kasih kepada yang mengingati ku...tak kurang juga few sms yang masuk..hurm terasa banyak sangat kasih sayang mengelilingi diri  ini..Terima kasih Ya Allah untuk semua ini...



Antara mesej di FB ku!!!

10 Oktober 2012, Jam: 09:00-12:00

Ada meeting hari nie..meeting untuk Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2011..dalam meeting macam biasa lah..takde apa yang menarik..then bila meeting dah habis adah satu dua pegawai yang wish birthday..then bergegas naik ke opis..i didnt expect anything special..cuma malam mungkin housemates ku si Hazizah & Azilah nak belanja makan..bila sampai kat meja jek terperasan ada few things on my table...cer tengok photo di bawah..sweetkan....????
Tada....ada 2 bouquets of roses and 1 Cik Ted!!!! 


 Maka tangan laju jek mengeledah/mengodak cari kad and tanya dari siapa sweet things ini datang dan untuk siapa (eceh buat-buat tak tau kan..?? ) buat its really suprise..!!! bila finally i tau dari siapa bunga and cik ted ni datang...yes!! yes!! its from my beloved fiancee...thank you so much sayang...hihihhihi...


this bouquet & cik ted come with love and message of " Happy Birthday Sweetheart, I love You So Much!! From :Papa"

 then suprise untuk bunga kedua pulak..mesti nak tau kan..bunga ni ada 12 kuntum of red roses..so sweet..and i love it so much..match dgn baju i pakai..this flower come from my beloved housemate Puan Hazizah with love and message of "wishing  you a birthday filled with joy, laughter, fun & good friends to share it. May you have good health, ample wealth and abundance of joy. From : Mrs. Irman Shah... sweet kan housemate ku...
Hahaha..ni pulak done by my teammates : Halim..dia pi contiang kat white board tulih "Happy Besday Ellina..Smile Always"


 Actually i didnt expect anything pun..but when all these surprises came am really shocked and as usual..si cengeng akan menangis tersentuh hati...owh thank you so much dear love and friends for everything...

Then time rehat pulak me, ermy, hapiz, halim, cik din & iqbal pi bantai melalak (karaoke session) kat bilik rekreasi CIDB Malaysia...hahahah...best woo...hik hik hik...


Then finally..i received this two cute things Mr. Polka Bunny & Cik Barbie..from : Ermy (Barbie) & Fazillah and Bazillah (Mr. Polka Bunny..owh thank you so much for the thot..yer...i really love it!!!


Cute kan?????


 8:06 PM 10102012

I received another one SMS from my BFF..(dulu, kini dan selamanya...Nurzakinah Zambri Tan) ..Mesej nya ringkas tapi to me it is so meaningfull..and i do feel so bless to have her...my only BFF...

Owh by the way all the surprises didnt stop here okey..the are one more big surprise for me..nak tau (eceh bajet cam howt lah kan...) sila tunggu entry lepas nie...kikikiki...something i never forget...!!!

Wednesday, October 10, 2012

Happy 28th Birthday Elly!!!

Syukur ke hadrat Illahi, tuhan yang Maha Agung lagi Maha Penyayang..
Genap 28 tahun umur ku hari ini..
Ya Allah Ya Tuhanku terima kasih kerana memberikan aku hidup selama ini..
Semoga Engkau akan melimpahi aku dengan rahmatMu
Semoga Engkau panjangkan lagi usiaku untuk melaksanakan tanggungjawapku
Sebagai hambaMu

Thank you so much Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...

Semoga aku akan lebih matang
Semoga aku akan lebih bertaqwa kepadaNya
Semoga aku akan lebih bersyukur di atas kurniaanNya
Semoga aku lebih rajin melakukan amal ibadah
Semoga aku lebih istiqamah dalam melalui kehidupan seharianku.
Semoga aku lebih mengimbangi kehidupan dunia dan amalan untuk akhiratku...

Happy Birthday to me!!!


Friday, September 21, 2012

SELAMAT PENGANTIN BARU PUAN HAZIZAH

Kompang dipalu...pengantin baru..
Duduk bersanding...tersipu malu
Ewah!!


Bila tiba musim cuti jek memang lagu cenggini akan kedengaran dimana-mana..memang kalu cuti jek adalah kad jemputan walimah sampai di atas meja..seperti biasa aku pun dapat lah jugak dua, tiga undangan...

Hurm..dalam banyak-banyak kengkawan aku yang kawin tahun nie..yang ni sorang  yang paling excited aku nak attend..bukan bermakna kengkawan lain kawin tue tak special tapi yang ni rasa teruja sikit sebab aku banyak kali jugak lah menyibokkan diri dalam persiapan menjelang hari bahagia bekas rakan seUITM Pahang, bekas rakan seFAKULTI (OM114), bekas rakan seKELAS (part 3 & 4), dan kini memegang title rakan seRUMAH dengan aku..hihihihi actually beradanya aku di Kuala Lumpur mencari rezeki sesuap nasi adalah disebabkan beliau..sampai  mati pun aku tak kan lupa perkara ini..sebab masa lepas grad aku memang tengah cari keje then Cik Jijah (nama manja dia) call bagitau tempat dia nak pakai orang..nak jadi cerita memang rezeki aku atas bantuan beliau aku ni diterima bekerja di sini sampai lah ke hari ini..aku tak malu pun kalu orang cakap aku dapat keja ni sebab Cik Jijah cari..sebab itu memang kenyataan..cuma mungkin rezeki yang Allah nak bagi pada aku tue disampai kan melalui Cik Jijah nie...

Dari urusan buat kad, bunting & banner serta hiasan bilik tidur dibuat secara bersama antara aku, Cik Jijah and Cik Azie (my another one housemate.kenal dah dekat 10 years kot) so enjoy buat keje-keje gini..penat memang terasa tapi rasa kepuasan + kehappyian tue telah mengatasinya...keh keh keh..

Jumaat 14 September 2012

Aku and Cik Azie bertolak dari Stesen bas Pekeliling (ada banyak memori di stesen bus ini sewaktu zaman study dulu)..untuk mengelakkan kelewatan kitaorang bangun seawal 7:00 pagi..nasib bek baju dah siap packing malam hari sebelumnya...Petang Khamis tue before balik ke rumah kitaorang sempat lah singgah beli sikit bunga and limau purut untuk mandian cik Hazizah kiter...hihihihihi...Bus gerak jam 9:30 pagi dah both of us enjoy the journey to Kuantan in our own wah..cik Azie enjoy sleeping meanwhile aku enjoy dengar lagu-lagu and enjoy video clip n my tab..Sampai kuantan dalam jam 1:00 tengahari..terus laksanakan mission kitaorang yakni monitor pelamin dipasang,final touch mengemas rumah dia..then persiapan bilik tidur pengantin.(tapi aku & azie yang rasmi dulu)


tiket bus tu Kuantan, Pahang...Here we go!!!


15 September 2012 (Sabtu) - Cik Jijah Big Day!!! : bertunang, nikah & bersanding

Seawal pagi lagi dia dah bangun mandi..sedar tak sedar both of us lupa nak buat air mandi bunga untuk beliau...huhuhuhu. then azie and me take turn untuk mandi and bersiap.  Mak andam cik Jijah datang seawal 7:00 pagi untuk make over kawan kitaorang nie. Bila dah siap Cik Jijah looks a bit different..she really looks like Ida Nerina gitew...
Tada!! ni rupa our Bride a.k.a Cik Jijah

Me n Jijah



Three of us!!

Sekitar jam 11:00 pagi majlis pertunangan Cik Jijah dengan pilihan hatinya En. Irman Shah berlangsung..majlis tersebut berlangsung dalam suasana yang tenang dan harmoni sekali..syukur..lepas satu debaran.


Saat menjadi tunangan orang...

Tik tok ! Tik tok! Tik tok ! Tik tok!

Jam menginjak ke 12:15 tengahari. Kelibat tok kadi sudah pun kelihatan..debaran sekali lagi hadir. Setelah semua mengambil tempat, majlis pernikahan pun dimulakan dengan Istigfar dan surah Al-Fatihah. 12:30 tengahari kawan kitaorang Hazizah & Irman selamat diijabkabulkan dengan sekali lafaz sahaja..Alhamdulillah..Below antara few moment yang sempat dicapture oleh photographer amatur Cik Azilah and me.


Debar menanti..Cik Jijah & her beloved mum

 
Moment ijab & kabul



Sesi Penyerahan mas kahwin & cincin
Moment sarung cincin


 Selesai majlis nikah & sesi photography..both pengantin terus berkejaran tukar pakaian untuk majlis sanding jam 1:00 tengahari..rasa macam kejap jek majlis tue berlangsung..
hihihi...cantik kan dia?

Puan Hazizah and simple deco for her from me & azie..


Azie menepung tawar kedua mempelai








both of us : azie (in shocking pink) & me in white


testing!! testing!! untuk my wedding in December 2012


so thats all for now dear all..nanti i buat entry untuk persiapan wedding of Puan Jijah kiter yer..gambo sanding takde sebab time tue both of us (azie & me ) are too busy...sampai jumpa lagi di lain entry..enjoy reading yer semua...

Tuesday, September 4, 2012

Al-kisah Si Roti Jala...

Hurm citer pasai roti jala ni memang ramai yang menggemarinya...tambah pulak kalu roti jala itu adalah hasil air tangan seorang ibu...rasanya memang perrghhh!!!..dulu aku pun memang suka sangat roti jala nie..tambah pulak kalu ada kuah kari daging..phewwwiiittt..memang mercik lah kan...(orang Kedah kata). Tapi last week i just know something yang membuatkan hati rasa terusik setiap kali aku INGAT roti jala, PANDANG roti jala or MAKAN roti jala...

Mesti nak tau pasai pa kan...?? Ha ni bukan nak mengumpat tapi sekadar luahan hati ja...(yang terpepak cabai tue pedaih lagi lah kan..) Satu hari ni adalah sorang hamba Allah ni tanya kat i ni..dia kata kawan dia dok cari orang nak tempah roti jala and kuah kari untuk function makan-makan bersama sepupu sepapatnya..anggaran dalam 20-24 orang lah kan..so dia kata "beb pe kata kalu ko buat beb..bukan susah pun..ko pun nak tunang kan..boleh jugaklah ko dapat duit lebih sikit buat tambah beli barang..lagi pun kita semua dah ada..acuan mak aku tue pun ada (merujuk kepada acuan roti jala milik ibunya)..ko ppakai jek lah..". mulanya agak keberatan untuk aku buat tapi lepas 2-3 kali diacukan oleh soklan yang sama dan juga memandangkan kesian kat kawannya tue aku pun buatlah..nak kata pandai sangat tue tak lah..tapi kita cuba lah sehabis baik...

Sesudah tempahan diterima maka i pun busy lah kan pi beli barang untuk nak masak..amik itu amik ini kenalah dalam RM 25. Mahai sebab time tue harga ayam memang naik. tak salah ayam jek dah RM 12..i amik ayam sekoq potong 24 ketui ok you olls..yer lah dari cerita yang didengar kawan kepada kawan aku tue agak mewah..tak kan lah nak jamu sedara dia makan cincai-cincai kot..so tamat sudah kisah pembelian barang...

Sehari sebelum tempahan diterima aku ni buat testing dulu sikit as bekpes for us..sebab kalu ada cacat cela or salah silap dari segi rasa tue kiranya tak terlambat untuk diperbaiki...yer lah orang tempah sebab nak jamu sedara mara dia makan so kita tak kan nak buat memain kan..Allahamdulillah berjaya lah jugak kiranya..kat bawah ni ada gambaqnya..( i kan poyo suka amik gambaq masakan sendiri and post dalam FB!! hahaha ada aku kesah??)
Ni lah roti jala yang i buat tue..

Esoknya tue (Ahad), seawal jam 5:00 pagi aku pun bangun lah..dok bersiap sedia buat roti jala tue..(tak professional lah katakan...) Mula-mula aku buat batter  untuk roti jala tue sendiri..nk bagi sedap and terasa lemaknya tue aku tambah susu cair, santan kotak kara and marjerin beserta telur and pewarna kuning yer tuan-tuan dan puan-puan..bukan sekadar tepung letak air semata dengan pewarna dan garam. Siap sediakan batter aku pun keluarkan ayam untuk nyah bekukan..then mula kan dengan sediakan bahan rempah ratus untuk kari ayam..blender apa yang patut and perap pada ayam tue..rempah kari siap goreng lagi..punya nak bagi sedap..(gigihkan aku nie..mode: masuk bakul angkat sendiri) yelah nak jaga ayaq muka orang yang tolong recommend kita kan..maka mula lah aku menjala-jala ikan jala itik jala ayam..hihihihi dari pukui 6 pagi start sampai lah ke pukui 10 pagi..haa kagum dengan makcik-makcik yang meniaga roti jala ni..patutlah RM 1 for 3pcs..seksa nak dapat duit you olls..kegigihan dari pagi buta sampai matahari naik terpacak berakhir bila bekas tepaware penuh dengan roti jala tue..adalah dekat 70biji you olls..kari ayam satu bekas jugak..(letak semua sekor ayam yerk..) bendanye dah siap tapi harganya tak tau lagi brapa nak letak..dah congak-congak itu ini semua mulanya cadang tak nak amik upah..kira kos barang jek. Ingat nak cas dalam RM 40 sebab barang nak buat kari ayam tue yang mahal..yelah letak serbuk kari 2 peket kecik, rempah ratus, kerisik,santan 2 kotak kecik, tomato lah, bawang lah, halia lah, minyak sapi lagi..bahan untuk roti jala pun tak kurang jugak..so nk cas RM 40. tapi hamba Allah yang konon menghargai sangat penat lelah aku ni soh letak RM 50..katanya kawan dia tue jenis berduit and tak kisah lah kalu setakat RM 50 tue..siap cakap lagi harga KL memang standard lah kot..so i follow..so dia yang turun ke bawah hantar roti jala and kari ayam tue pada kawan dia..ha ni nak tunjuk dengan RM 50 tue apa yang my customer tue dapat..

Kari ayam sebelanga..tengok tue I tak tipu okey..kepak ayam tue ada dua..maknanya i beli SATU EKOR AYAM
Ni pulak Roti Jala Tersebut..satu bekas ada 35 bijik...
Kisah ni jadi last year..but this year baru terkeluar cerita yang kawan tue cakap aku cas orang dengan harga yang MAHAL AND TAK BERPATUTAN..hello have you forgotten that you are the one yang letakkan harga tue...hurm..i was so surprised when i heard that...then kawan ni pulak tak kasi tau aku but kasi tau kat kawan sebilik dia..owh..so dahsyat of you lah...anyway duit yang dapat tue actually i didnt used alone..i share it with you okey...lupe ker kita kuar gi tengok citer HANTU BONCENG...masa aku tanya ko cakap okey jek..lepas tue timbul pulak cerita macam nie..kalu betul aku ni cas mahal kenapa ko soh lagi aku buat untuk opis ko nye function..

Kalu tak suka len kali cakap depan-depan lah..ni men cakap belakang yang tak best nie..kalu kes kata mengata tue acceptable sebab aku pun mengata kat orang jugak tapi kalu buat citer ni memang tak boleh belah lah kan...kalu buat citer pulak memanjang ko tue jadi baik..orang lain semua jahat..takde sorang kawan pun yang ko tak pernah puas hati dengan mereka..semua ko kata..semua ko keji...



Tuesday, August 14, 2012

Semakin lama bersama
Semakin banyak yang terungkai
Semakin lama dikenang
Semakin membuak rasa amarah
Semakin lama difikir
Semakin hairan jadinya...
Semakin lama diingati
Semakin ia menjengkelkan hati...

Kenapa lah jadi macam ni...haish....
Sungguh tak tersangka sampai macam itu sekali jadinya...

Saturday, July 21, 2012

iftar pertama_2012

Alhamdulilla selesai sudah puasa untuk hari ini..semoga esok diberi kesempatan lagi untuk aku menunaikan ibadah ini....bersendirian tak menjadi alasan untuk bersedih menyambut Ramadhan...so just to my heart feel happy aku pun masak and do nice platting for my iftar dish....juadah hari ni are daging masak jintan, bergedel n ikan goreng berempah... :)

my first sahur_ramadhan 2012

salam semua.....
selamat bersahur yer!!
pagi aku bersahur sensorang jer kt rumah coz cik housemate yang berdua tur balik kampung...nk sambut puasa dengan family masing-masing...but terasa seperti aku tidak kesaorangan sebab en tunangan tercinta and cik-cik housemate ku busy calling2 ku untuk pastikan aku bangun bersahur : )  :  ) hihihi..

ok lah..makan dah,tgok tv dah,solat subuh dah..mata pun dah makin kecik so nk tidur jap..esok nk mensurirumahkan diri...wassalam : )

Thursday, July 19, 2012

Ramadhan Al-Mubarak


Selamat Datang Ramadhan Al-Mubarak

Ramadhan datang lagi...Alhamdulillah diberikan lagi kesempatan kepada aku untuk merasai nikmat berpuasa untuk tahun ini..semoga Allah berikan aku lebih kekuatan untuk mengharungi Ramadhan kali ini dengan penuh keimanan..Semoga lebih banyak amal dapat dilakukan dan semoga beroleh rahmat dari Nya..Tuhan yang Maha Esa...Selamat Menyambut Ramadhan Kepada Semua Muslimin & Muslimat..

Lafaz niat

Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.


Puasa secara bahasanya boleh diertikan sebagai menahan diri. Daripada segi istilah syara' bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangkamasa tertentu.
Puasa ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari. Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada menipu, mengeluarkan kata-kata buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur sesama sendiri. Secara tidak langsung amalan puasa akan menyuburkan sikap murni di dalam diri pelakunya. Adalah menjadi harapan kita agar kesemua nilai yang baik ini akan terus dipraktikkan ke bulan-bulan berikutnya.


Syarat wajib puasa

Orang-orang Islam yang memenuhi syarat-syarat di bawah ini diwajibkan berpuasa pada bulan Ramadhan:
  • Berakal/waras
  • Baligh (cukup umur)
  • Mampu/tidak uzur.

Syarat sah puasa

Manakala syarat puasa itu diterima di dalam Islam (sah) ialah:
  • Orang Islam
  • Berakal - tidak sah jika gila atau kanak2 belum mumayyiz
  • Suci daripada haid dan nifas
  • Dalam waktu yang dibolehkan berpuasa, iaitu bukan dalam tempoh haram puasa.
credit to : Wikipedia Bahasa Melayu.

Rindu Nak Mencoret!!!!!!

huhuhuhu..walau pun hasil coretan tidaklah seberapa macam blogger lain tapi once dah start we'll miss what we used to do..ada lots of bitter sweet story to be shared here...tunggu ada masa nanti baru nak update..actually ada banyak dah entry dibuat cuma setiap entry yang ada tue sempat nak siap..kikikiki...masa sangat limited for this..even for myself..sigh..

tapi what can i say now i so in peace..hihihihihi..takde lagi nak serabut bagai..

Syukran Ya Allah!!

Rezeki nak naik pelamin...berganda-ganda!! Alhamdulillah ku panjatkan rasa syukur ke hadrat Illahi..(dah macam pembuka ucapan rasmi pulak..)

Hihihi..buat persiapan nak naik pelamin ni mmg seronok skali..semua memori indah tue memang tak dapat nak dilupakan...suka duka time membeli barang tue bila kenang balik mesti rasa sweet dan kelakar...tapi part yang tak brapa nak indah is bila kita nak keluarkan duit kan..?? i tau semua pun sama..even kalu anak orang kaya skali pun pasti akan rasa perkara yang sama...dalam kerunsingan hati nak mencari duit tetiba dapat lah perkhabaran gembira...Alhamdulillah...memang Allah tue Maha Mengetahui, Maha Pemurah & Maha Mengasihani...mmg ramai yang advise untuk buat loan peribadi tapi diri sedang gigih berusaha untuk mencari duit tambahan...macam benda aku ni dok menjual..salah satunya harus MONAVIE kesayangan ku...hihii selain tue menjual kek..seronok sangat..bila tengok duit kita beranak pinak...kikiki..

Tapi sepanjang 2 tahun bekerja, yesterday was the sweet ever lah...awal tahun gaji naik, then skarang dapat penyelarasan gaji lagi, tambah pulak dapat bonus berganda-ganda, back dated lagi...masa dapat perkhabaran gembira ini rasa nak menangis sebab bersyukur...yelah selepas semua penat berkerja so company bagi this rewards..i can see happiness in everyone face...

Since January..I've been facing with lots of bitter memories...tak sangka yerk..aku ni nampak begitu sedih sekali dimata insan itu...lagi banyak yang terungkai lagi banyak yang aku tau...tak cukup aku, family aku pun kene skali...hai sedih betul lah kan...hinanye lah takde kereta..ye lah di mata orang lain mungkin aku ni insan yang penuh  dengan kekurangan, penuh dosa dan hina sampai orang benci sangat kat aku..tapi Allah yang Maha Kaya masih nak mendengar rintihan hati...mungkin doa ibu yang sentiasa inginkan aku bahagia termakbul...mungkin doa bakal suamiku didengari Allah yang Maha Suci...

Tapi takpe what goes around comes around..hari ni ko hina aku, kata kat aku tapi di hari muka ko pun tak tau nasib ko macam mana...bukan nak doakan yang tak baik tapi masing-masing ada bahagian masing-masing...hari ni ko pulaukan orang, esok lusa orang pulaukan kan ko balik...hari ni ko kata kat orang esok lusa orang kata ko balik...Okey cukup of the sedih part!!!

Back tu the happy part...aku mmg rasa bersyukur sangat di atas kurniaan Illahi nie..memegang pada kata-kata nenek..kita kalu dah dapat sesuatu yang kita hajati tue tak salah kalu kita kongsi sikit dgn mereka yang memerlukan..satu lagi ikut resmi si padi..makin berisi makin menunduk...jangan lupa tanggunjawap pada ibu bapa kita, keluarga kita...thanks tok..for the good advise (tok mungkin tak tau aku ada blog, kalu tok tau pun dia tak pandai membaca..tapi tok tau aku mesti ikut nasihat dia...insyaallah..)

Ok..enough for this time..Jangan lupa yer baca entri pasal Monavie saya di sini 


(ni pun dah buat lama tapi tak publish..skang ni baru nak publish)

We have 6 months to go...

Lately ni saya sangat busy sampai tak mampu nak hapdet blog sendiri..lebih suka blogwalking tengok blog-blog orang lain..(yer lah i kan busy body gitew!!!) ah tak kisah lah..tapi yang pastinya blog ni pun mesti ada yang nak baca kan...(walau pun i tak pemes ames..) 

Actually (skang dah heja betui sebab takuit orghang kata chek tiru depa...) hari ni dah 21 June 2012..so me & my beloved en tunang ada another 6 months to go..tak sabar menunggu ketibaan hari tersebut..(hamboi dan-dan dengan bunyi kompang aihh...) haish!!! kang ada kata saya mengada pulak kan..tapi yer lah tak kena kat diri sendiri kan..cer kalu awak pulak yang nk kawin..mesti awak rasa macam mana saya rasa...but whatever lah kan..as long as am happy who cares!! (mode : malas nak care pasal orang lain..)

Just nak share yang i almost done with my preparation for both wedding...on my Che Det side pun dah almost siap..and on my side tinggal lagi 30% jek..skang yang tinggal kena cepat buat is kad kawin but nak tunggu dulu photo pre-wed..insyaallah dalam awal bulan July will go to Taiping untuk buat pre-wed..

I really enjoy doing all the preparation for our wedding cuma part tak best tue bila duit banyak keluar..tapi part yang best is both of us kerap dating..nak beli barang kan mesti nak pegi together2..so means dapat lah sambil menyelam minum air bak kata orang tua-tua tue...

Both of us really have a great time..(happy moment, bitter moment, sweet moment) so i hope that this will make us more in love...penat hokey ke hulu ke hilir mencari barang-barang keperluan untuk wedding nie...patut lah wedding planner charge mahal...fuh!! dah brapa banyak titik peluh ni menitik kat Jalan Tunku Abdul Rahman nie...tak bleh sebut Jalan TAR sebab Che Det cakap memang semua jalan orang panggil jalan tar...sabor jek lah..


(dah lama taip ni tapi skang baru nak publishkan..actually dah tinggal 5 months to go pun..)

Thursday, May 24, 2012

Ikhlas kah kita???

Ramai yang slalu sebut mengenai perkara ni...tapi adakah kita benar-benar faham akan maksud perkataan yang kita gunakan tue...bagi aku sendiri keikhlas tue maksudnya kita melalukan sesuatu dengan tanpa paksa rela dan benar-benar mahu melakukannya..sebab slalu sangat dengar / baca yang ayat " aku ikhlas nak tolong ko or aku benar-benar ikhlas bantu ko" so pagi tadi i tent to go and search the meaning and konsep IKHLAS itu sendiri..so i shared this with all of you...enjoy reading..sama-sama kita mendalami maksud perkataan tersebut supaya kita benar-benar dapat menghayatinya dalam kehidupan seharian...

Ikhlas ialah : " melaksanakan taat semata-mata kerana Allah sendiriNya, bukan di maksudkan memperolehi kebesaran dari manusia, ataupun penghormatan. Dan bukan pula untuk memperolehi sesuatu keuntungan dunia atau menolak sesuatu bencana keduniaan."

Tingkat-tingkat Ikhlas:

1. Melaksanakan ibadah kerana takut akan azab.
2. Melaksanakan ibadah kerana membesarkan Allah.Kerana merasai
kehebatan Nya. kerana menuruti dan akur akan seruan Nya dan tiada
pula terlintas di hati sesuatu maksud lain.

Lawan pada ikhlas ialah RIAK.

Ertinya: Memperlihatkan amal ibadah supaya mencapai keuntungan dunia, baik bersifat kemanfaatan atau menolak kemelaratan atau supaya dimuliakan dan di hormati.

Jadi korang semua yang mana satu?? aku doakan korang termasuk dalam kategori yang betul-betul ikhlas dan bukan melakukan sesuatu untuk mendapat perhatian ramai or sekadar nak menunjukan yang korang tu baik dan suka tolong orang..pada yang terasa ampun dan maaf dipinda..memang kalu terpukul diri sendiri tue sakit...



Wednesday, May 23, 2012

SIGH!!!

Dah lama aku tulis ni tapi tak publish pun..tetiba hari ni tingin nak publish..dekat 2 bulan jugak lah aku simpan karangan aku ni..

Knowing someone for more than 8 years doesn't mean that we know and understand them everything...tue lah kan..pelik....aku takde nak cakap aku ni baik sangat..mmg mulut aku ni pun boleh tahan jugak lah kalu bab nak menghamun orang tue...tapi aku tak kan hamun orang kalu orang tak kacau hidup aku and mereka yang aku sayang...apa tah lagi kalu orang aku sayang tu korang tak kenal pun..so sila lah jangan cakap pasal mereka yer..aku bagi duit kat adik-adik aku ko kata..beli barang kat darah daging aku sendiri pun ko kata...heran kan..

Ada banyak yang aku tahu tapi aku malas nak rumitkan lagi keadaan...sebab aku tau kalu aku bercakap akan lebih memburukkan lagi keadaan..tapi makin aku pendam aku rasa macam tak adil pulak untuk aku...aku pun memang dah tak kisah dah kalau insan tersebut nak baca ke nak skodeng ke apa ke kan..tapi mmg aku tau pun dia akan skodeng...

Kisahnyer bila aku dah block sorang makluk Allah ni yang pada firasat aku dia memang tak suka pada aku..apa yang aku buat semua tak kena di mata dia..aku pun tak tau kenapa..before this rasanya pernah jugak tanya tapi dia cakap dia penat or takdak mood..tapi bila terungkai baru aku tau apa keadaan yang berlaku...so takpelah..mula-mula mmg aku marah..and aku luahkan ikut cara yang dia buat kat semua orang yang dia tak suka..post kat FB, tulis kat blog (cam skang aku buat ni).. tue lah time ko kata kat orang ko tak pernah pikir hati and perasaan orang tue..ko pun pernah perli orang depan2 sampai terkulat2 orang tue jadinya...ko pun pernah tempelak orang sampai orang jadi malu...ko pernah sound orang depan2 tanpa belas simpati..tapi kenapa bila kena kat diri sendiri ko melenting...ko kalu tak suka kat seseorang ko mesti ajak orang lain untuk pulaukan orang tue..tapi bila kena kat diri sendiri ko pandai pulak nak tuduh aku bawak mulut citer yang bukan2 kan...sian kat ko tue..aku pernah block kawan FB aku tapi after 6months baru orang tue tau..aku block dia..tapi dgn ko tak sampai 2hari pun ko dah tau kan..tue maknanye ko STALKER FB aku..

Yang herannya ko tuduh aku amik semua kengkawan ko..tapi kalu orang dah add aku camne ak nk buat??? mmg aku ada add few of you friends sebab aku ingat ko tak kisah..ko bagi business kad kwn ko kat aku untuk deal business but bila aku tanya quotation kat kwn ko tue ko boleh pulak nek angin cakap aku nak men rahsia tarikh tunang aku and bla bla bla..kelakar lah ko ni..aku bukan mintak quotation kat sorang jek okey..paling best skali bila ko cakap aku deal belakang ko..hello takkan nak deal business dgn orang pun aku nak kena bagi tau...kang kata aku ni nak menunjuk bagai...ada lagi orang yang kesian kat aku bagitau yang ko kata ko kesian kat aku tu yang ko bawak aku join lepak and berbuka dgn kawan ko...

Dulu aku penah lah diberi pinjam kereta hamba Allah nie masa adik aku nak konvo..mulanya memang aku nak sewa keta dgn agensi keta sewa..tapi hamba Allah ni beria-ia soh aku pakai keta dia..aku bukan apa, malas nak termakan budi dgn orang..tapi bila terbongkar lain pulak citer yang aku dengar..naik malu jugak lah muka aku nie...yelah aku takde kete kan..nak bawak mak bapak sendiri pun kene pakai kete ko...ko cakap aku nk pinjam kete ko..pada hal ko yang soh aku amik kete ko tue..tapi takpe lah kan benda dah lepas..tapi tue antara sebab aku terkilan dgn ko...

ko marah aku sebab aku panggil ko PEREMPUAN DI BAWAH LINDUNGAN KAABAH..memang betul pun you act like that..sebab pada mata ko semua orang tak betul, semua orang tak baik..lagi baik dari aku panggil ko yang bukan-bukan kan...ko cakap kenapa aku nak pertikaikan and ungkin amal ibadat ko dgn Tuhan..aku blaja dgn ko..ko pun pernah buat hal yang sedemikian..ko pernah cakap dalam blog ko pasal sesorang yang tak nak kuarkan duit raya untuk kanak2 masa hari raya...tapi bila kena kat diri sendiri ko terasakan..ko pernah cakap hamba Allah ni tak solat macam adik dia so cakap2 dia kita tak boleh percaya (cakap macam keling).

Semua orang perasan satu perkara: ko memang susah nak terima kekurangan yang ada pada orang...ko memang tak perasan tue tapi orang lain perasan..sama macam ko perasan kekurangan aku and sorang lagi tue...orang tak masak salah, dah orang masak pun salah jugak..orang beli makanan banyak salah, orang tak beli pun salah....heran kan..
Baru-baru ni ada lah orang bagi tau aku yang insan terbabet kata aku tuduh dia MENYUNDAL..hello for your infomation ada aku kesah kalu ko pi MENYUNDAL pun...aku memang tak pernah kesah kalu ko nak MENYUDAL pun..kalu yer skali pun bukan pakai aku punya kowt..tak salah aku slama ni ko  yang slalu pikir orang tak baik kan..ntah2 ko pun pikir aku MENYUNDAL gak kan..well miss whatever, i dont mind of what you'll think about me...

Come on lah..orang dah besar panjang...dah boleh berfikir..sometime tue orang iyer kan saja apa cakap ko sebab kalu orang menidakan ko akan jadi panjang cerita...jangan nk salahkan aku kalu orang yang rapat dgn ko menjauhkan diri dari ko..aku tak terlibat dengan hal itu...kalu tak percaya tanya orang tue sendiri..tapi aku tau orang tue tak nak cakap sebab perkara tersebut akan mengaibkan ko sendiri..tapi tolong jangan nak tuduh aku terbabet...k lah malas nak cakap banyak lagi.. cukup sudah

Two Steps Closer_Fasa Ke-2

Bila pandang kat cincin yang ada dijari aku slalu terasa macam baru semalam jek aku bertunang...tapi bila kira balik dari tarikh 20.11.2011 tue hingga lah ke date hari nie 23.05.2012 rupanya dah 6 bulan 3 hari aku jadi tunangan Che Det tue...hihihihi...kejap jek kan...so maknanya aku tinggal lagi 6 bulan untuk melangkah ke jinjang pelamin bersama Che Det ku...

Persiapan so far dah banyak siap..caterer dah tempah..ramai orang tanya kenapa anak tukang caterer tempah makanan kat orang lain...jawapannya ialah: tak kan mak pengantin nak memasak kot...slalunya kan mak pengantin tue nak salam-salaman dengan tetamu... (salam ada makna keh keh keh ) tempat untuk langsungkan majlis kawin pun dah dapat walaupun ada kes yang nak hampir tragis kan...kikikiki...pelamin and pakaian pun dah tempah dah...tak sabar nak tunggu hasil dari Kuzie Bridal Langkawi tue..i fall in love with all his touch...photographer pun dah tempah jugak....photographer saya ialah Muhamad Shukri . Ni hasil recommend by Kuzie Bridal jugak...baju nikah dah beli tapi belum hantar ke tailor lagik...huhuhu...bekas bunga telur pun dah ada nak order dengan my friend from FB : Dieanna Weddgift Shop. If interested pi cari dia click jek pada link tue..

Dalam pada dok sibuk uruskan semua hal tetiba teringat yang kad kawin belum buat lagi..tapi rasanya cam awal lagi nak buat...tapi dah dalam planning dah nak buat semua tue...insyaallah dalam bulan June ni boleh lah teruskan proses buat kad jemputan...kikikiki...

Baju untuk family semua dah sempat uruskan tinggal nak jahit jek lagi...hurm masih sempat lagi...kalu ada rezeki lebih untuk nikah nanti pun aku nak cuba usahakan untuk siapkan baju untuk all my family members..hihihihi...semoga Allah mudahkan urusan kerja aku nie..warna tema untuk my family dah pilih dah..tinggal nanti nak decide color untuk my future family pulak..

So rasanya persiapan aku dah masuk ke fasa yang 2...getting married is not so easy like what i have in my mind before this..but as long as this worth then am willing to give all my very best..okey next time i story-story lagi..have a good day y'all!!

Tuesday, April 24, 2012

Setiap Sakit Ada Penawarnya...Insyaallah


Penyakit yang boleh dibantu oleh MonaVie
Dalam perubatan dan penjagaan kesihatan, ada 3 peringkat utama :
  1. PENCEGAHAN
  2. RAWATAN
  3. PENYEMBUHAN
Monavie masuk dalam kategori yang pertama, iaitu PENCEGAHAN. Memang banyak kes testimoni yang sembuh dari pelbagai penyakit kritikal selepas minum MonaVie. Tetapi Anda tidak boleh berjumpa orang sakit dan cakap minum Monavie boleh menyembuhkan penyakit mereka. Anda patut beritahu pesakit
” PENGAMBILAN  MONAVIE SECARA BERTERUSAN DAPAT  MEMBANTU  MENCEGAH DAN MERAWAT PENYAKIT KRITIKAL”
MonaVie berada dalam peringkat PENCEGAHAN, pada masa yang sama, pengambilan yang berterusan boleh merawat penyakit, mengurangkan  simptom dan akhirnya menyembuhkan. Monavie menyentuh punca asas pada kesihatan tubuh badan, iaitu antioksida, penyembuhan sel.

Di bawah ialah PENYAKIT-PENYAKIT yang boleh DIBANTU oleh Jus MonaVie:
  1. Susah tidur malam
  2. Sakit Sendi
  3. Lemah Lutut
  4. Kolestrol Tinggi
  5. Kencing Manis
  6. Buah Pinggang
  7. Gout
  8. Sakit kulit, Gatal-gatal
  9. Arthritis
  10. Sakit Jantung
  11. Kanser
  12. Stroke/Lumpuh
  13. Sakit tulang belakang
  14. Resdung
  15. Eczema
  16. Letih Lesu
  17. Asma
  18. Masalah Haid Tidak Teratur
  19. Lemah Antibodi
  20. Denggi
  21. Sembelit
  22. Buasir
  23. Jangkitan Faraj
  24. Gastrik
  25. Darah Tinggi
  26. Lemah Tenaga Batin/Mati Pucuk
  27. Ingatan lemah/ Mudah Lupa
  28. Alzheimer
  29. Alahan
  30. Mengawal HIV
  31. Senggugut
  32. Masalah Pundi Kencing, Angin Pasang
  33. Migrain

Monday, April 16, 2012

Cukup lah ALLAH sebagai pembela nasibku...


Ya Allah Ya Tuhanku...

Aku bersyukur di atas segala kurniaan dan rezeki yang telah kau limpahkan untukku..
Selepas palitan duka dan kutukan insan duniawi..
Kau kirimkan pelangi indah dan limpahan rezeki untukku..
Mungkin benar amal ibadatku tidak sesempurna mereka 
Tapi masih ada habuan dari Mu buat aku..
Mungkin benar ada salah silap ku
Mungkin banyak dosaku pada MU
Tapi pada Kau yang Maha Mengampuni 
Aku bersujud memohon Kau ampuni dosaku
Kau terima segala amal ibadatku
Kau makbulkan doaku
Kau berikan hidayahMu pada ku..

Banyak dugaan Mu padaku
Aku sedar bukan kerana ENGKAU membenci diri ku
Mungkin kerna menguji kekuatan ku 
Tapi dapat kurasakan kasih MU Ya Allah..
Kerana dalam setiap kesulitan hidup yang diberi
Kau titipkan bersama kekuatan jiwa dan hati untuk ku harunginya 

Terima kasih Ya Allah 
Kau berikan aku Mak , Abah, Mahadhir, Adam, Boy, Atan & Bob untuk ku
Mereka pelengkap hidupku
Kasih sayang serta sokongan mereka pada ku tidak berbelah bahagi..
Disaat suka di kala hiba mereka sentiasa ada bersama..

Cukuplah pada Mu Ya Allah 
Aku mengadu nasibku..
Kerana Engkau lah pembela nasib ku..

Nukilan rasa: Noor Ellina Jaafar
                   16 April 2012



Friday, March 30, 2012

Monavie & Fungsinya...

Okey semua dah tau pasal Monavie kan...okey entri kali ni pulak akak fokus untuk terangkan pasal Monavie dan fungsinya..yer..Akak malas nak campur adukkan  dalam satu entri pasal nampak terlalu padat gitew..

Baiklah kita balik semula kepada perkara pokok yer..

Yang first akak nak kenalkan is Monavie Original (Purple)


MONAVIE Original mengandungi jus Acai yang dicampur dengan 18 jenis buah yang penuh khasiat, iaitu anggur putih, epal, acerola, aronia, anggur unggu, kranberi, buah passion, prun, kiwi, blueberi, wolfberi (buah goji), laici, buah delima, camu camu, buah lai, pisang, dan bilberi. Khasiat monavie purple:

Merangsang kesihatan secara umum dan panjang umur .
Melindungi badan anda pada tahap sel yang baik
Melawan kesan kerosakan oksidatif dan penuaan.
Memberikan antioksidan yang efektif dan perlindungan dari radikal bebas.
Menyediakan khasiat nutrisi untuk semua peringkat umur .

Hanya 120 ml Jus MONAVIE Original membekalkan antioksidan yang menyamai lebih kurang 13 hidangan buah-buahan biasa dan sayur-sayuran. Sesuai untuk diet yang seimbang.
MONAVIE Original disyorkan untuk merawat diabetis, migrain, kanser, sungugut, dan penyakit kulit. Ia boleh diminum oleh semua peringkat umur termasuk kanak-kanak dan perempuan yang mengandung. Ia juga boleh membantu tumbesaran anak-anak .

Yang kedua ni pulak ialah Monavie Pulse (Merah)



MONAVIE Pulse mengandungi jus Acai yang dicampur dengan 18 jenis buah yang penuh khasiat, iaitu epal, acerola, aronia, kranberi, blueberi, buah delima, camu camu, bilberi, anggur Concord, nanas, prickly pear, elderberi, yumberi, blackberi, cheri, raspberi, strawberi, dan cupuacu. Khasiat :

Menurunkan kadar kolesterol secara semulajadi.
Melindungi jantung dan sistem kardiovaskular .
Membantu mengekalkan level kolesterol yang baik.
Melawan kerosakan oksidatif dan penuaan.
Memberi kesihatan jantung yang sihat dari plant sterois dari tumbuhan, resveratrol dan asid lemak Omega 3.
Diformulakan secara saintifik dengan jantung sebagai sasaran.
Sumber antioksidan yang hebat.

MONAVIE Pulse amat baik untuk kesihatan jantung. Ia sesuai digunakan untuk merawat sakit jantung, darah tinggi, kanser, gout, diabetis, dan strok. Ia boleh diminum oleh semua peringkat umur.

Dan yang terakhir ialah Monavie Active (Hijau) 



Berbanding dengan Monavie Original dan Pulse, ia mempunyai kandungan tambahan iaitu Glucosamine. Glucosamine adalah amat bagus untuk memastikan kesihatan sendi sentiasa berada di tahap optimum.

Khasiat Utama

  • Diformulasikan untuk membaikpulih kesihatan sendi di badan anda dengan meningkatkan lagi pergerakan dan fleksibelnya.
  • Melawan kerosakan oksidatif dan penuaan dengan khasiat daripada antioksidan yang berkuasa dan polyphenols
  • Mengandungi glucosamine dari tumbuh-tumbuhan untuk menggalakkan pengeluaran glycloproteins, yang menolong badan anda membuat dan menjaga kesihatan tisu penghujung dan otot sendi
  • Membekalkan nutrisi utama untuk memastikan badan anda kekal bergerak dan sihat.
Jadi apa tunggu lagi.................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cepat-cepat lah call saya : 012-5620575 (Elly)
I bagi best price to you all!!!!!

Mai Monavie Dulu!!!!!!!!!!!!!!!

Tudia...tengok tue..sekian lama kak jemah tak buat entry..sampai sepi belog ni...kerinduan untuk menulis tiba-tiba datang balik bersama satu semangat baru...ha..jangan tak tau..kak jemah ni baru jek join Monavie tue.. sebelum ni mmg ramai lah yang sebelum ni dok promote kat akak soh jual itu dan ini... tapi akak mmg tertarik sangat dengan Monavie ni..sebab hasil dan response dari orang yang mengamalkannya ni kebanyakkannya positif...disamping dapat membantu orang yang sakit untuk kembali pulih dan menikmati hidup yang lebih sihat bersama insan-insan tersayang..meh kita tengok apa kebaikan Monavie kesayangan akak nie..

Apa Monavie tue??

 Monavie merupakan satu gabungan buah acai berry yang hanya terdapat di hutan Amazon serta gabungan 19 jenis buah-buahan terpilih dan terbaik dunia untuk membekalkan daya tenaga paling optimum untuk badan kita. Kandungannya telah disahkan oleh pakar-pakar antarabangsa mempunyai unsur-unsur anti-pengoksidaan yang amat tinggi serta nutrient-nutrient berkhasiat yang boleh meransangkan penyembuhan luar biasa serta menyediakan pertahanan badan daripada pelbagai jenis penyakit. Buah acai berry sendiri terdiri daripada kandungan-kandungan protein, lemak, fiber, vitamin, mineral-mineral dan garam-galian unik dan berkualiti untuk pemulihan SEMULAJADI daripada pelbagai penyakit. Ibu pejabat serta kilang pemprosesan di Utah Amerika Syarikat, Monavie diproses mengikut sistem piawaian GMP yang mementingkan kebersihan, ketulenan serta kepakaran teknologi. Monavie baru diperkenalkan pada 2005 di Amerika Syarikat tetapi telah berkembang dan mendapat pengiktirafan dengan begitu pesat dan pantas di Amerika Syarikat dan Eropah.  Kini Monavie telah mula memasuki pasaran Asia.

Entri kali ni adalah untuk memperkenalkan Cik Monavie ini kepada anda-anda diluar sana yang belum tau lagi pasal Monavie tue..Hopefully akak akan dapat membantu menambahkan lagi informasi anda

Kenapa SAYA perlu minum Monavie???
Kenapa ANDA Perlu Meminum Jus Monavie Setiap Hari?  
(Tengok tue panjangkan sebabnya)
  • Menolong anda tidur lebih lena
  • Meningkatkan tenaga
  • Menurunkan kolesterol
  • Membantu untuk kurus
  • Menurunkan tekanan seharian anda
  • Meningkatkan kesihatan seksual anda
  • Memudahkan kitaran haid wanita
  • Membantu hilangkan kedutan
  • Menguatkan gigi
  • Baik untuk mata
  • Mengurangkan kesan penuaan
  • Mencegah penuaan
  • Memelihara saluran darah
  • Membantu ketahanan anda terhadap penyakit
  • Meningkatkan lipid dan kadar gula anda.
  • Menyahkan toksik-toksik dan membersihkan badan kita.
  • Membantu dalam menyembuhkan ulser
  • Mengurangkan risiko diserang alzheimer's
  • Membantu melawan osteoprosis
  • Memerangi bph (pembesaran kelenjar prostat)
  • Acai sterol membantu menurunkan tekanan darah anda
  • Acai melegakan simptom-simptom asma
  • Menolong legakan simpom-simptom penyakit crohn
  • Melegakan kesakitan dari arthritis
  • Mencegah kerosakan sistem daya tahan badan
  • Acai bertindak sebagai agen pengecut (astringent)
  • Memerangi kanser
  • Melawan asid refluks
  • Menguatkan badan
  • Meningkatkan simulasi otot
  • Meningkatkan fungsi sel imun
  • Melawan virus
  • Meningkatkan penghadaman
  • Memberi kesihatan mental
  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
  • Membantu sinergi dalam badan
 
Cik Monavie ni terbahagi kepada 3 warna botol yang berlainan fungsinya..ada yang Purple (Original), ada yang Hijau (Active) and ada yang Merah (Pulse)..


Halal ke Monavie nie untuk diminum oleh kita???
Harus lah Halal..sebab kandungan Monavie ni campuran beri..ada Sijil Halal lagi..Insyaallah..
Memang wajar pun kita untuk bertanyakan tentang status Halal bagi produk ni sebab kita nak minum kan...so ini jawapan anda..

Untuk makluman anda, Sijil Produk Halal IFANCA untuk produk MonaVie dengan nombor rujukan MON.M.10003.US bertarikh 30 Julai 2010 telah pun berakhir pada 30 Jun 2011 yang lalu. Sehubungan dengan itu, pihak MonaVie LLC telah pun memperolehi sijil halal yang baru daripada IFANCA dengan nombor rujukan MON.M.110004.US bertarikh 24 Mei 2011 yang sah sehingga tarikh 30 Jun 2012. (Sila klik gambar di atas untuk paparan yang lebih besar dan jelas.)
Ni pulak Sijil Halal dari Jakim. Jadi mmg Halal produk yang kita jual nie..



Jadi untuk tahu tentang fungsi setiap botol tue sila baca kat entry yang khas akan terangkan pasal setiap fungsi botol tersebut...OR klik jer kat sini...so now LET DRINK IT, FEEL IT & SHARE IT!!!