Monday, May 23, 2011

nak cari keta...nak cari keta...


Adoiyai....penat dah berfikir seharian pasal nak mencari kereta yang sesuai dengan aku...adei lah..setelah 3 thn ada lesen keta baru skang aku rasakan kepentingan untuk membeli sebuah kereta....dulu aku sangat takut nak bawak keta...suka pikir yang bukan so jadi cam ni lah...orang lain dpt lesen terus beli keta yang aku plak dok takut tak habes-habes...but now i really think that i need a car...sudah bosan lah jalan kaki...berhujan berpanas..then nak gi memana pun susah..asik nak kena tumpang orang jek..malu pun ada sumtime...tapi tebalkan muka jek...kengkawan aku mmg tak kisah tapi yer lah kan...tingin gak nak ada harta sendiri...lesen ada dah lama tapi sebab takde kete so aku tak bawak..nak bawak keta parents aku takut rosakkan kete diaorang...so pendamkan jek perasaan tersebut...then lagi satu kalu parents aku datang senang diaorang...dah ada kenderaan tak payah nak pikir sewa kenderaan...lagi satu nak cari keje pun tempat terhad...mana2 tempat yang dekat dgan tren jek aku pilih...jadi dah berlaku pembaziran peluang di situ...mmg lah aku tau nak beli keta financial kena mantap...nak pulak aku nak kawin tak lama lagi (insyaallah tahun depan) so dah kena start nak kumpul duit...en mahadhir tersayang ada cakap nak share beli kan kete (duit downpayment n monthly payment 50%) but tak sedap pulak nak buat macam tue..aku belum lagi ada ikatan yang sah dengan beliau...jadi tak elok rasanye aku nak mintak2 dengan dia...anyways thanks to him yang sentiasa prihatin dengan permasalahan yang aku hadapi...huhuhu...memula aku bercadang nak beli keta baru...since en mahadhir pakai saga bml (kaler hitam) aku pun bercadang untuk beli keta yang kembar tapi tak seiras ( hurm saga fl daaa..) aku nak kaler hitam jugak or putih...akan tetapi bila mengenangkan status perjawatan yang masih tak confirm2 lagi (tak tau lah bila nak confirm..financial problem katanye..tapi confirmkan orang lain boleh pulak) jadi aku rasa ada baiknya aku pilih 2nd hand car...pepagi datang opis bukak mudah.my (nampak sgat aku mengulor kan??) tapi waktu tue baru jam 7.10 am hokey...cari punya cari punya cari jumpa lah few car yang aku berkenan...aku minat savvy lah pulak tetiba...(sejak tengok betapa mudahnya adik ku memandu savvy)
ni 2nd car..ske keta nie sebab plat dia wpu 7066 plat keta en mahadhir agq 7055...
hurm....then bila bincang dengan encik mahadhir beliau cakap cengini "mama..papa bukan tak suka savvy tapi savvy tue gear box dia mahal ma..." maka hati ku terus tak jadi nak beli savvy....then berbalik semula kepada cadangan asal untuk beli keta saga fl ...

aku dok buat calculation sendiri lah cam loan advisor...dekat rm 480 gak lah per month..kalu status tak confirm takde masalah nak beli ni status contract lagi then gaji pun ciput cam siput maka tak jadi lah...
viva pun okey...tapi tue lah yang viva ni pun kecik2 cili padi...monthly dia dekat rm 450 gak lah...aku ni takot (dok takot tak habes2 lagi) nak beli keta manual so kena lah cari yang auto...padan muka aku...blagak lagi kan...bukan pe takut kat bukit keta aku mengundur tak ke naya....kesian encik mahadhir sampai kena dengar aku dok pot pet pot pet pasal keta pepagi buta....(so sorry papa but thanks for your ears) ingat lagi dulu masa zaman skolah dulu..hari2 dok berangan sakan nak beli BMW..ha la nie..baru tau...kalu keja makan gaji sampai tua kerepot pun aku tak boleh pakai BMW....aku suka BMW sebab to me, this is the most sexiest car..sebab vontot keta nie mantop...
Tengok nie..seksikan....vontotnye mantoppp

Ferarri tue mmg tak pernah masuk dalam bayangan aku pasal aku tau mmg tak logik langsung kalu aku nak beli keta nie...satu lagi aku sangat suka kepada Mini Cooper because this the cuteness car..tapi tetap tak mampu jugak sebab rege nye boleh beli sebijik apartment mid cost kot...keh keh keh....but now i realize...that nak beli keta viva baru pun aku kena pikir 16 ratuih kali....keh keh keh...adei lah...berangan mmg seronok tapi untuk realiti tu memang sakit nak dapat...en mahadhir pun slalu marah kalu aku berangan yang melampau sangat...

Sunday, May 22, 2011

am i that bad?????????????????


tak tau nak luahkan perasaan nie macam mana.........bukan tak bersyukur tapi aku rasa macam ada sikit ketidakadilan berlaku di sini...aku memang seorang yang suka nak canang kan apa yang aku dah buat sebab aku rasa perkara macam tue tak penting kot...aku tau kat mana tempat aku...taku memang tak suka nak bodek boss...memang bukan aku lah kalu berperangai macam tue..aku tau aku tak lah sebagus mana tapi tidak seteruk itu skali sampai nak ada orang lain pulak yang kena stand up untuk bela nasib aku...hey this is definately not me...and i do have my pride...aku tak suka nak hidup atas simpati dan belas orang lain..bukan nak berlagak but this is me...aku rasa sapa yang rapat dengan aku mesti tau..even semenjak aku dah start keja ni aku cuba nak berdiri dengan keupayaan aku sendiri...cuma this time ada lah terselit sedikit kehampaan yang tak dapat dibendung lagi...aku dah cuba sempurna semua tugasan yang diberikan dengan sesempurna mungkin. tak mintak pun pujian melangit...cukuplah sekadar nampak apa hasil kerja aku...kalu nak dibandingkan dengan anak emas tue rasanyer sama level jek kot keje kitaorang dengan dia...cuma bezanye aku n anak emas nie aku jenis yang buat keje diam-diam jek...malas nak kecoh-kecoh aku nak bising...kalu nak kata keje aku ni berterabur keje anak emas tue pun lebih kurang jek...dulu aku slalu tolong orang lain  dengan ikhlas hati..sebab aku nak bantu sesama sendiri untuk jaga nama baik company tapi dah cam tak berguna pulak asyik bantu orang lain lastly aku nyer keje dipandang sepi..mungkin ini dugaan Allah untuk aku hadapi...mmg langit tak selalunya cerah tapi tak bermakna kalu mendung tiba tue akan pasti berpanjangan kan...???? ( betul tak kengkawan??) semoga ada pelangi indah yang akan hadir untuk mewarnai hari-hari ku nanti...insyaallah kalu ada rezeki aku mesti aku berjaya jugak...untuk mereka pulak : thanks for showing me the reality of working environment...i learn a lot from you guys...mungkin aku terlalu polos sebab aku masih lagi baru dengan permainan yang sedang berlaku dihadapan aku...aku mungkin menjadi mangsa percaturan korang...ingatlah langit korang pun tak selalunya cerah...aku bukan nak mendoakan yang tidak baik untuk korang tapi haruslah korang ingat sendiri..bak kata si nabil tue "lu pikirlah sendiri"..

Wednesday, May 18, 2011

Encik TUT boleh tak tolong jangan busy body...!!!!!!!!!!!!!!!!



owh..jantungku kini sedang berdegup kencang menahan amarah...aku mmg cukup pantang sangat dengah orang yang KEYPOCHI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nak-nak kalau orang tue lelaki...actually kat opis aku ni mmg ada sorang lelaki yang dah berkahwin dan beranak 3 yerk..tapi mulut beliau adalah sangat LONGKANG hokey...dari dulu lagi dia slalu tegur yang struktur badan aku ni montel...(eh biar lah bukan makan nasik ko pun) beliau tue pada pandangan aku adalah seorang lelaki yang bajet bagooosss...dulu pnah skali aku pakai kemeja n sluar slack datang ke opis dia boleh cakap cengini 

"Ellina, you pakai kemeja tue boleh button ker?" 

biadap kan beliau tue???

maka ini jawap aku

"hurm kenapa???? mesti lah boleh sebab syer beli baju ikut saiz sayer"

nak dijadikan satu cerita yer...beliau pernah terkantoi melihat gambar TUT masa tue aku nak anto surat kat beliau so bila dah knock pintu aku pun masuk dan....terpampang kat skrin gambor TUT..tapi sebab takot beliau malu aku pun buat-buat tak nampak...lepas pada tue mmg aku soh budak lelaki yang antokan surat untk beliau...
 
tapi citer tak habes di sini jek...kalu kitaorng makan skali dengan dia musti dia nak gebang (sembang besor) lebey2 lah...dia slalu mengutuk orang tak cantik lah..gemuk lah...itu lah ini lah...sampai aku n kawan opis aku a.k.a Cik Ermy teringin sangat nak tengok wife dia...yerlah dari cara cakap dok mengutuk orang tu cam pasangan beliau tu mantop lah sangat..dah hajat tue kesampaian nak tengok bini beliau sebab tahun lepas masa bulan ramadhan yang mulia opis aku ada buat majlis berbuka puasa bersama staf maka kehadiran beliau dan isteri sangat aku dan ermy nanti-nanti kan...sejurus nampak jek mmg aku n ermy tersenyum senyum lah...ini bukan nak mengutuk atau mengeji isteri beliau...tapi sebetulnya isteri beliau takde lah se"HOT" mana pun...dah badan pun idok ler seramping mana pun...kesian kat isteri beliau menjadi mangsa sebab ada suami yang bemolot PUAKA tue...
kat opis aku ni mmg kitaorang (geng aku ) tak brapa nak suka sangat kat dia...sebab molot dia yang LONGKANG tue n perangai yang BAJET BAGOOOSSS..muka beliau pun takde lah seHENSEM mana pun...GIGI KUNING kot sebab isap rokok...sumtime NAFAS BERBAU lagi...tapi kalu mengata kat orang memang handal sekali...menyampah lah...
yang membuatkan hati aku menyirap lagi sebab hari Isnin yang lepas aku bercuti so kebetulan beliau yang bermolot cam haram tue turun makan dengan geng2 aku kat bawah tue...lepas tue dia dok lah tegur jerawat cik ermy tue...cam muka dia tue cantekkkk sangat lah...then tidak semena-mena lalu lah seorang perempuan berisi yang sarat mengandung...tetiba boleh dia cakap cengini:

"Ish... Ellina tue kalu dia mengandung tue cam ni lah badan dia..sebab skang ni pun badan dia dok berisi" 

apakah perasaan korang kalu mendengar ayat beliau yang NAJISAN ini??????????

to him, 
i dont mind lah kalu nak bdan i nak besar macam  ne skali pun asalkan GIGI I TAK KUNING MACAM YOU...(kalu french kiss boleh berbuih mulut tau...sebab busuk) and one more think i would like to say is I RASA YOU BETTER DOK DEPAN CERMIN AND TENGOK DIRI YOU TUE BETUL-BETUL SEBAB I RASA YOU TUE TAKDE LAH PERFECT SANGAT KOT...AND IF I WOULD LIKE TO FIND A HUSBAND IT WILL BE DEFINITELY NOT SOMEONE WHO HAVE SAME ATTITUDE LIKE YOU BECAUSE I DON'T  WANT TO HAVE A STUPID KEYPOCHII HUSBAND LIKE YOU...KALU YOU NAK TAU I TAK RESPECT YOU LANGSUNG TAU...KALU I MAKAN BANYAK SKALI PUN BUKAN YOU YANG BAYAR HOKEY..DARIPADA DOK SIBUK HAL BADAN I BESAR NI BAIK YOU KURUSKAN BINI YOU SENDIRI...KALU DAH KURUS YOU MAINTAIN BADAN DIA..SEBAB KESIAN TAU..YOU DOK MENGATA KAT ORANG BUT YOU TAK TAU ORANG PUN MENGATA KAT BINI YOU JUGAK...!!!SEKIAN...

Hanjing pun pandai jaga gigi dia...tengok ni bersih n putih jek gigi hanjing ni...ko ader????

Bahana Citer Mantra


okey uolllss musti heran kan??? orang slalu buat review pasal citer baru...tapi aku plak buat review pasal citer yang dah lama tapi aku jek yang baru tengok....actually dah beberapa kali citer kuar kat astro tapi waktu yang ditayangkan tue tak sesuai sebab mata aku kalu dah cecah pukul 10malam musti dah nak melekat atau dalam bahasa lainnyer nak membuter....tapi kali ni aku mmg nekad nak tengok citer tue...kawan aku cakap citer ni takde lah takot sangat..itu yang buat aku brani nak tengok..sejujurnye ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian saya ni adalah seorang yang PENAKOTTTTT...ini adalah sangat aneh...sebab dulu masa skolah syer slalu jaga kengkawan syer yang terkena HISTERIA...tapi tidak untuk masa kini...budak-budak rumah pun dah sedia maklum...terutamanye Cik Betty...last week we all have a movie time kat MBO Ampang..tengok citer SERU...so seperti biasa aku akan membawa bersama teman akrab ku (pashmina) untuk tutup muka aku..keh keh keh..so bila scene malam or seram aku dah ready siap2..but pashmina aku tue jarang and still boleh nampak apa yang ditayangkan kat screen...bek kita buat u-turn balik ke tajuk asal yakni pasal citer Mantra...aku boleh tengok citer ni sebab aku rasa citer ni takde lah seram mana pun...cuma part yang gali kubur and bab jenazah tue aku tak tengok...SEREEEEMMM...to me citer tue kira cam mantop lah gak kan...dahsyat gile bila dendam dah menguasai diri...adalah menakotkan yerk bila melihat penyakit-penyakit akibat sihir dan ilmu syaitan nie...hurm...
al kisahnyer selepas menonton jam dah pukul 1 pg...ini masa untuk tidor tetapi malangnya aku tak dapat tdo sebab dok terkenang-kenang citer tue...sampai bila terlelap pun aku dok termimpi-mimpi...aku tersedar masa pukul 4.00 PAGI!!!!! owh no....telinga plak dok dengar bunyi anjing menyalak lah..bunyik orang berjalan lah..apa lah...aku rasa cam nak nangesssss!!!!!!!!!! dulu masa tengok citer Khurafat takpe lah sebab aku tido dengan Cik Betty...la ni aku tido sorang....takut mmg takut tapi aku kuat kan hati baca Ayatul Kursi, surah Al-Fatihah..tapi mata masih tak mo lelap jugak...kesudahannya aku pun on laptop and aku men game sampai lah Azan Subuh aku terus mandi and prepare nak ke opis....jadinye skang ni aku sedang MENGANTUKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Len kali tak mo dah tengok citer hantu...........................

Friday, May 6, 2011

Indahnya Hari Jumaat..

Menanti waktu di jemput ke sana menjadi Tetamu Allah....

Pagi ni bos masuk lambat dan suasana kat opis pun tak sibuk jadi aku mengambil kesempatan untuk menambah ilmu agama..so terbaca artikel dibawah nie..nak jadi pendakwah tak pandai...apa yang boleh dilakukan is "copy n paste" kan dalam blog aku....(mintak maaf yer penulis artikel)

Jadi 6 kelebihan Jumaat akan saya senaraikan. Semoga Jumaat kali ini menjadikan kita lebih berjaya, lebih cemerlang! 

1. Berlakunya hari kiamat.
 Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

 2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.
 Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

 3. Penghulu segala hari.
 Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
 4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
 Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”
Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.

 5. Kebaikan dengan memotong kuku.
 Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

 6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
 Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?
Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.
Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.
 
 TUAN, puan, abang, kakak dan adik-adik semua, marilah kita jadikan Jumaat kita kali ini lebih bererti. Bukannya apa, untuk kebaikan kita juga. Semua kelebihan yang ada pada Jumaat ini sebenarnya merupakan ruang dan peluang untuk  kita rebut.


Thursday, May 5, 2011

Rindu Padanya


masa yang berlalu 
sungguh tak terasa lajunya..
saat berlalu berganti minit
minit berlalu berganti jam
jam berlalu berganti hari
hari berlalu berganti bulan
namun rasa kasih ku padamu 
tak pernah berubah
kerana perasaan itu hadir 
tanpa dipaksa..
memilikimu adalah suatu yang terindah 
yang pernah terjadi dalam hidupku
namum maafkan aku kerana
kau terpaksa ku tinggalkan seketika
kerana ada tuntutan lain yang perlu aku laksana
untuk memastikan hari esok buat kita 
lebih indah dan lebih bermakna...
namun ketahuilah bahawa aku 
sesungguhnya aku teramat merinduimu...
hanya DIA yang MAHA MENGETAHUI
berat rindu yang aku tanggung ini
semoga pengorbanan ini 
akan memberikan seribu kemanisan  
untuk kita nanti...

is it so hard to say sorry????



hurm aku pun tak paham lah..cam nak say "SORRY" tue perlu dibayar dengan wang setinggi gunung kinabalu...kalu dah buat salah tue cube mengaku..senang citer...aku pun bukannye suci sgat dari melakukan kesalahan but then bila aku buat salah n ada orang tegur aku teruslah aku say "SORRY''..ni dah le tak mo mengaku then dok putar citer cam putar roda impian sampai lastly ko terbelit sendiri dengan hasil putaran yang ko buat...(eh berapa banyak putar daaaa...) aku ni mmg jenis tak kan sentuh or usik or kacau orang kalu orang tue tak sentuh or usik or kacau aku..tapi bila orang usik aku mmg ko kena lah...before this aku diamkan jek..tapi bila aku dok diam tue bukan bermakna aku ni tak tau apa yang ko buat...then bila aku bagi sikit gegaran kecik ko pandai pulak kan nak mengEMOSIONALkan diri...tak paham betul...kalu KAMU TAK PUAS HATI boleh tak datang jumpa syer dan kita bincangkan perkara tersebut...syer sokong sangat kata-kata cik betty dalam topik beliau tentang hal-hal EMO tue..(kalu nak baca hasil jari menaip beliau kome tekan kat EMO tue..teman dah link kan) kalu kamu tak suka orang kata kamu , kamu jangan nak kata kat orang, kalu kamu tak suke orang marah kamu , kamu janganlah cari punca bagi orang marah kamu...setiap benda yang jadi musti lah ada sebab musababnya...bila orang baik dengan kamu sila lah berbaik dengan orang...hei malas lah nak pikir hal-hal yang tak besh nie..sebab aku ada lagi banyak benda nak dipikirkan...pendek kata hidup jangan suke sangat nak buat orang berserabut sebabnye apa yang kamu buat kat orang tue ALLAH akan balas balik..(aku bukan nak menyumpah seranah hokeyh tapi thats the real thing) for me cara yang paling mudah is MINTA MAAF DENGAN SEIKHLAS HATI....kalu TAK IKHLAS maka TAK PERLU nak mintak maaf sebab buat mintak maaf kalu tak ikhlas...huhuhuhu and  haruslah kalu aku nak memaafkan jadi.......................(sila pikir sendirik)

   
tengok nie..buruk kan muka kalu nek angin...   






hurm..kecik2 dah garang cam ni..kalu besor sok tak tau lah...