Thursday, May 24, 2012

Ikhlas kah kita???

Ramai yang slalu sebut mengenai perkara ni...tapi adakah kita benar-benar faham akan maksud perkataan yang kita gunakan tue...bagi aku sendiri keikhlas tue maksudnya kita melalukan sesuatu dengan tanpa paksa rela dan benar-benar mahu melakukannya..sebab slalu sangat dengar / baca yang ayat " aku ikhlas nak tolong ko or aku benar-benar ikhlas bantu ko" so pagi tadi i tent to go and search the meaning and konsep IKHLAS itu sendiri..so i shared this with all of you...enjoy reading..sama-sama kita mendalami maksud perkataan tersebut supaya kita benar-benar dapat menghayatinya dalam kehidupan seharian...

Ikhlas ialah : " melaksanakan taat semata-mata kerana Allah sendiriNya, bukan di maksudkan memperolehi kebesaran dari manusia, ataupun penghormatan. Dan bukan pula untuk memperolehi sesuatu keuntungan dunia atau menolak sesuatu bencana keduniaan."

Tingkat-tingkat Ikhlas:

1. Melaksanakan ibadah kerana takut akan azab.
2. Melaksanakan ibadah kerana membesarkan Allah.Kerana merasai
kehebatan Nya. kerana menuruti dan akur akan seruan Nya dan tiada
pula terlintas di hati sesuatu maksud lain.

Lawan pada ikhlas ialah RIAK.

Ertinya: Memperlihatkan amal ibadah supaya mencapai keuntungan dunia, baik bersifat kemanfaatan atau menolak kemelaratan atau supaya dimuliakan dan di hormati.

Jadi korang semua yang mana satu?? aku doakan korang termasuk dalam kategori yang betul-betul ikhlas dan bukan melakukan sesuatu untuk mendapat perhatian ramai or sekadar nak menunjukan yang korang tu baik dan suka tolong orang..pada yang terasa ampun dan maaf dipinda..memang kalu terpukul diri sendiri tue sakit...



Wednesday, May 23, 2012

SIGH!!!

Dah lama aku tulis ni tapi tak publish pun..tetiba hari ni tingin nak publish..dekat 2 bulan jugak lah aku simpan karangan aku ni..

Knowing someone for more than 8 years doesn't mean that we know and understand them everything...tue lah kan..pelik....aku takde nak cakap aku ni baik sangat..mmg mulut aku ni pun boleh tahan jugak lah kalu bab nak menghamun orang tue...tapi aku tak kan hamun orang kalu orang tak kacau hidup aku and mereka yang aku sayang...apa tah lagi kalu orang aku sayang tu korang tak kenal pun..so sila lah jangan cakap pasal mereka yer..aku bagi duit kat adik-adik aku ko kata..beli barang kat darah daging aku sendiri pun ko kata...heran kan..

Ada banyak yang aku tahu tapi aku malas nak rumitkan lagi keadaan...sebab aku tau kalu aku bercakap akan lebih memburukkan lagi keadaan..tapi makin aku pendam aku rasa macam tak adil pulak untuk aku...aku pun memang dah tak kisah dah kalau insan tersebut nak baca ke nak skodeng ke apa ke kan..tapi mmg aku tau pun dia akan skodeng...

Kisahnyer bila aku dah block sorang makluk Allah ni yang pada firasat aku dia memang tak suka pada aku..apa yang aku buat semua tak kena di mata dia..aku pun tak tau kenapa..before this rasanya pernah jugak tanya tapi dia cakap dia penat or takdak mood..tapi bila terungkai baru aku tau apa keadaan yang berlaku...so takpelah..mula-mula mmg aku marah..and aku luahkan ikut cara yang dia buat kat semua orang yang dia tak suka..post kat FB, tulis kat blog (cam skang aku buat ni).. tue lah time ko kata kat orang ko tak pernah pikir hati and perasaan orang tue..ko pun pernah perli orang depan2 sampai terkulat2 orang tue jadinya...ko pun pernah tempelak orang sampai orang jadi malu...ko pernah sound orang depan2 tanpa belas simpati..tapi kenapa bila kena kat diri sendiri ko melenting...ko kalu tak suka kat seseorang ko mesti ajak orang lain untuk pulaukan orang tue..tapi bila kena kat diri sendiri ko pandai pulak nak tuduh aku bawak mulut citer yang bukan2 kan...sian kat ko tue..aku pernah block kawan FB aku tapi after 6months baru orang tue tau..aku block dia..tapi dgn ko tak sampai 2hari pun ko dah tau kan..tue maknanye ko STALKER FB aku..

Yang herannya ko tuduh aku amik semua kengkawan ko..tapi kalu orang dah add aku camne ak nk buat??? mmg aku ada add few of you friends sebab aku ingat ko tak kisah..ko bagi business kad kwn ko kat aku untuk deal business but bila aku tanya quotation kat kwn ko tue ko boleh pulak nek angin cakap aku nak men rahsia tarikh tunang aku and bla bla bla..kelakar lah ko ni..aku bukan mintak quotation kat sorang jek okey..paling best skali bila ko cakap aku deal belakang ko..hello takkan nak deal business dgn orang pun aku nak kena bagi tau...kang kata aku ni nak menunjuk bagai...ada lagi orang yang kesian kat aku bagitau yang ko kata ko kesian kat aku tu yang ko bawak aku join lepak and berbuka dgn kawan ko...

Dulu aku penah lah diberi pinjam kereta hamba Allah nie masa adik aku nak konvo..mulanya memang aku nak sewa keta dgn agensi keta sewa..tapi hamba Allah ni beria-ia soh aku pakai keta dia..aku bukan apa, malas nak termakan budi dgn orang..tapi bila terbongkar lain pulak citer yang aku dengar..naik malu jugak lah muka aku nie...yelah aku takde kete kan..nak bawak mak bapak sendiri pun kene pakai kete ko...ko cakap aku nk pinjam kete ko..pada hal ko yang soh aku amik kete ko tue..tapi takpe lah kan benda dah lepas..tapi tue antara sebab aku terkilan dgn ko...

ko marah aku sebab aku panggil ko PEREMPUAN DI BAWAH LINDUNGAN KAABAH..memang betul pun you act like that..sebab pada mata ko semua orang tak betul, semua orang tak baik..lagi baik dari aku panggil ko yang bukan-bukan kan...ko cakap kenapa aku nak pertikaikan and ungkin amal ibadat ko dgn Tuhan..aku blaja dgn ko..ko pun pernah buat hal yang sedemikian..ko pernah cakap dalam blog ko pasal sesorang yang tak nak kuarkan duit raya untuk kanak2 masa hari raya...tapi bila kena kat diri sendiri ko terasakan..ko pernah cakap hamba Allah ni tak solat macam adik dia so cakap2 dia kita tak boleh percaya (cakap macam keling).

Semua orang perasan satu perkara: ko memang susah nak terima kekurangan yang ada pada orang...ko memang tak perasan tue tapi orang lain perasan..sama macam ko perasan kekurangan aku and sorang lagi tue...orang tak masak salah, dah orang masak pun salah jugak..orang beli makanan banyak salah, orang tak beli pun salah....heran kan..
Baru-baru ni ada lah orang bagi tau aku yang insan terbabet kata aku tuduh dia MENYUNDAL..hello for your infomation ada aku kesah kalu ko pi MENYUNDAL pun...aku memang tak pernah kesah kalu ko nak MENYUDAL pun..kalu yer skali pun bukan pakai aku punya kowt..tak salah aku slama ni ko  yang slalu pikir orang tak baik kan..ntah2 ko pun pikir aku MENYUNDAL gak kan..well miss whatever, i dont mind of what you'll think about me...

Come on lah..orang dah besar panjang...dah boleh berfikir..sometime tue orang iyer kan saja apa cakap ko sebab kalu orang menidakan ko akan jadi panjang cerita...jangan nk salahkan aku kalu orang yang rapat dgn ko menjauhkan diri dari ko..aku tak terlibat dengan hal itu...kalu tak percaya tanya orang tue sendiri..tapi aku tau orang tue tak nak cakap sebab perkara tersebut akan mengaibkan ko sendiri..tapi tolong jangan nak tuduh aku terbabet...k lah malas nak cakap banyak lagi.. cukup sudah

Two Steps Closer_Fasa Ke-2

Bila pandang kat cincin yang ada dijari aku slalu terasa macam baru semalam jek aku bertunang...tapi bila kira balik dari tarikh 20.11.2011 tue hingga lah ke date hari nie 23.05.2012 rupanya dah 6 bulan 3 hari aku jadi tunangan Che Det tue...hihihihi...kejap jek kan...so maknanya aku tinggal lagi 6 bulan untuk melangkah ke jinjang pelamin bersama Che Det ku...

Persiapan so far dah banyak siap..caterer dah tempah..ramai orang tanya kenapa anak tukang caterer tempah makanan kat orang lain...jawapannya ialah: tak kan mak pengantin nak memasak kot...slalunya kan mak pengantin tue nak salam-salaman dengan tetamu... (salam ada makna keh keh keh ) tempat untuk langsungkan majlis kawin pun dah dapat walaupun ada kes yang nak hampir tragis kan...kikikiki...pelamin and pakaian pun dah tempah dah...tak sabar nak tunggu hasil dari Kuzie Bridal Langkawi tue..i fall in love with all his touch...photographer pun dah tempah jugak....photographer saya ialah Muhamad Shukri . Ni hasil recommend by Kuzie Bridal jugak...baju nikah dah beli tapi belum hantar ke tailor lagik...huhuhu...bekas bunga telur pun dah ada nak order dengan my friend from FB : Dieanna Weddgift Shop. If interested pi cari dia click jek pada link tue..

Dalam pada dok sibuk uruskan semua hal tetiba teringat yang kad kawin belum buat lagi..tapi rasanya cam awal lagi nak buat...tapi dah dalam planning dah nak buat semua tue...insyaallah dalam bulan June ni boleh lah teruskan proses buat kad jemputan...kikikiki...

Baju untuk family semua dah sempat uruskan tinggal nak jahit jek lagi...hurm masih sempat lagi...kalu ada rezeki lebih untuk nikah nanti pun aku nak cuba usahakan untuk siapkan baju untuk all my family members..hihihihi...semoga Allah mudahkan urusan kerja aku nie..warna tema untuk my family dah pilih dah..tinggal nanti nak decide color untuk my future family pulak..

So rasanya persiapan aku dah masuk ke fasa yang 2...getting married is not so easy like what i have in my mind before this..but as long as this worth then am willing to give all my very best..okey next time i story-story lagi..have a good day y'all!!