Thursday, May 24, 2012

Ikhlas kah kita???

Ramai yang slalu sebut mengenai perkara ni...tapi adakah kita benar-benar faham akan maksud perkataan yang kita gunakan tue...bagi aku sendiri keikhlas tue maksudnya kita melalukan sesuatu dengan tanpa paksa rela dan benar-benar mahu melakukannya..sebab slalu sangat dengar / baca yang ayat " aku ikhlas nak tolong ko or aku benar-benar ikhlas bantu ko" so pagi tadi i tent to go and search the meaning and konsep IKHLAS itu sendiri..so i shared this with all of you...enjoy reading..sama-sama kita mendalami maksud perkataan tersebut supaya kita benar-benar dapat menghayatinya dalam kehidupan seharian...

Ikhlas ialah : " melaksanakan taat semata-mata kerana Allah sendiriNya, bukan di maksudkan memperolehi kebesaran dari manusia, ataupun penghormatan. Dan bukan pula untuk memperolehi sesuatu keuntungan dunia atau menolak sesuatu bencana keduniaan."

Tingkat-tingkat Ikhlas:

1. Melaksanakan ibadah kerana takut akan azab.
2. Melaksanakan ibadah kerana membesarkan Allah.Kerana merasai
kehebatan Nya. kerana menuruti dan akur akan seruan Nya dan tiada
pula terlintas di hati sesuatu maksud lain.

Lawan pada ikhlas ialah RIAK.

Ertinya: Memperlihatkan amal ibadah supaya mencapai keuntungan dunia, baik bersifat kemanfaatan atau menolak kemelaratan atau supaya dimuliakan dan di hormati.

Jadi korang semua yang mana satu?? aku doakan korang termasuk dalam kategori yang betul-betul ikhlas dan bukan melakukan sesuatu untuk mendapat perhatian ramai or sekadar nak menunjukan yang korang tu baik dan suka tolong orang..pada yang terasa ampun dan maaf dipinda..memang kalu terpukul diri sendiri tue sakit...No comments:

Post a Comment