Friday, July 15, 2011

Negaraku...

Negaraku...
Tanah Tumpahnya Darahku...
Rakyat Hidup..
Bersatu & Maju
Rahmat Bahgia
Tuhan Kurniakan
Raja Kita Selamat Bertakhta


Hurm aku pun tak paham kenapa keamanan yang dah dikecapi ini semakin lama semakin tak dihargai…mungkin kah mereka mengimpikan kehidupan seperti rakyat bosnia, rakyat palestin dan rakyat gaza..tak paham sangat mengapa nak ikut sangat perasaan sendiri tue sampai sanggup menghasut dan meracun pemikiran meraka yang mudah terikut untuk join benda-benda yang sememangnya di luar norma kehidupan serta amalan rakyat Malaysia…start dari Reformasi dulu then followed by few other demonstrasi jalanan…come on lah…jangan lah sebab untuk kepentingan dan kepuasan diri sendiri korang sanggup nak gadai maruah Negara sampai macam tue skali kot..???? suke ke tengok berita tentang kepincangan Malaysia di mata dunia??? Kan ke sama cam membuka pekung sendiri??? Tak kan itu pun tak boleh fikir kot..paling tak tahan bila ada plak komplot dengan orang luar untuk dapat dana..bukan ke itu lagi memalukan…hurm…orang luar sibuk nak duduk kat Malaysia sebab diaorang rasa aman kat sini..senang nak cari rezeki..tapi yang orang Malaysia pulak dok sibuk tak puas hati itu dan ini…itu tak betul ini tak betul..mana ada yang sempurna dalam dunia melainkan Tuhan yang Esa..sebab benda macam gini lah yang boleh membuatkan ekonomi Negara lumpuh untuk satu hari…rakyat pun rasa tak secure..Malaysia dah nampak macam negara-negara lain yang suka buat demonstrasi jalanan nie (tak berani mention nama negara tersebut,kang kena saman pulak).  Bila orang luar tengok benda macam nie for sure they don’t have any interest in making business here..yer lah sapa nak berani amik risiko untuk melabur kat negara yang kucar-kacir…jadi itu ke kemakmuran, keamanan dan kesempurnaan yang korang cari…sepatunya musuh dalam selimut ni ditangkap dah ditarik balik taraf kewarganegaraan dia…biar dia rasa..aku tetiba rasa malu bila tengok polis FRU di merata tempat  bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan yang berlaku…nampak Malaysia imej negara buruk sangat…apa lah pandangan pelancong yang datang melawat??? Paling tak best bila anak-anak kecil akan tanya parents diaorang kenapa banyak polis di sana sini??? So ini satu benda yang tak bagus nak di simpan dalam memori anak-anak kecil..mereka akan membesar dengan suasana yang tidak sihat..perancang perhimpunan mungkin tak nampak kesan untuk jangka masa yang panjang sebab dia terlalu sibok dengan nak memuaskan hati nya…malas nak cakap banyak dah sebab kalu cakap pun sapa lah aku ni kan..??? sedangkan titah Agong pun dia ingkar apa tah lagi aku nie..just want to say “AKU SEDIH BILA AKU TENGOK NEGARA YANG AKU CINTA JADI MACAM NI!!!!!”  sekian.


(aku tak sokong sesiapa pun..tapi aku kesian pada orang-orang lain yang terpaksa menanggung susah akibat dari perlakuan ini..)



                                                                                       

Friday, July 8, 2011

Cinta di Kota Batu...

Dalam sibuk aku berlari mengejar waktu, sedar tak sedar dah hampir 6 bulan tak bersua muka dengan En. Mahadhir..hurm rindu tue hanya Allah jer yang tahu..tapi di sebalik batasan waktu dan kerja aku redho jek lah...ingatkan aku sorang jek yang rasa begitu..tapi rupanya En Mahadhir pun merasai yang sama juga..disebalik kesempitan waktu yang ada akhirnya kitaorang berjaya jugaklah menyelitkan agenda untuk berjumpa..Jumaat lepas (1 Julai 2011) En. Mahadhir datang jugak ke Kota Batu ini..rasa di hati berdebar-debar menanti kehadirannya..tak sabar untuk melihatnya ada di depan mata..hai rasa macam jatuh cinta untuk kesekian kalinya..hehehehe...Indah betul perasaan kurniaanNya..Terasa sungguh bahagia sekali..Syukur pada Yang Maha Esa kerana telah mengatur kembali pertemuan aku dan dia untuk satu perjalanan cinta yang tak terungkap dengan kata..Terima kasih cinta untuk segalanya...
Lunch time with my love...lapaq sampai en mahadhir tak mampu nak sinyom.. :)

ha macam ni lah baru cantik sikit...muka ada sinyom...!!!

ni lah ubat paling mujarab skali dikala dahaga...heh heh heh...

ni pulak lunch untuk hari tue...




sebenarnya ada few more things lagi yang kitaorang makan tapi ni jek yang sempat dirakam. yang lain tak sempat sebab dah lepas makan / tengah makan baru teringat nak amik gambar..heh heh heh ...tapi takpe aku tetap jugak nak menayang apa yang aku makan dengan encik mahadhir...

this time aku berkesempatan nak masak untuk En. Mahadir tersayang..so ini bukan gambar masakkan sayer..tapi amik kat tenet..tapi ini lah yang saya masak untuk dia...Prawn Spagetti with Mushroom Sauce..sangat happy bila beliau menyukainya...berbaloi - baloi berpenat lelah..hehehehe

baru tau rupanya benda alah ni orang cina panggil dia kuey kak..aku tengok kat food court sogo tingkat 6 tue tulis Lobak Gorang...so sedap..ni pun gambar dari tenet...

Ha en mahadhir jangan terliur tau tengok popia nie..masa mula beli en mahadhir pandang sepi jek popia nie..sebab dah kenyang katanya..tapi bila dah dia rasa sepotong barulah dia mengakui bahawa popia ni adalah sangat lazat..sampai beliau terkenang-kenangkan popia ini...

ni pulak roti pisang..1st time dalam hidup aku rasa benda alah nie..sedap rupanya..tambah sedap lagi bila en mahadhir yang suapkan..ahaks..ngeee....

ni makanan yang encik mahadir makan sebelum beliau pulang meninggalkan saya disini...

ni masa mula sampai kat Pudu Raya..en mahadhir dok mengkagumi Pudu Raya selepas reformasi eh renovation..heh heh heh...

ni foto saya...en mahadhir yang tolong amik kan...

owh tak sanggup nak biar en mahadhir balik...tapi apakan daya..dia kena balik jugak...kalu tak sapa nak jaga abah beliau kat simpang 4 tue....( bila nak kawin nie???) hum..am gonna miss you sayang..really miss you..

foto terakhir di episod cinta di Kota Batu...