Friday, December 31, 2010

hari terakhir di lembaran 2010



tik..tok..tik..tok..tinggal brapa jam jek lagi nie...tak terasa langsung tahun 2010 ni dah pun tiba di penghujung akhirnya...pejam celik pejam celik..esok dah 2011..hurm dulu masa kecik slalu dok buat azam baru..smpai lah ke bila umur aku dah cecah 24 tahun aku dah stop buat azam baru..bagi aku setiap tahun mcam sama jek..mungkin ada yang tak bersempendapat dgan aku tapi ada aku kisah..sebab bagi aku setiap dari kita yang hidup nie ada cerita masing-masing...bukan lah aku tak de azam langsung...setiap tahun aku mengharapkan ada sesuatu yang lebih bermakna dari tahun yang sebelumnya..tahun 2010 ni aku ada lots of sad stories...and aku hope sangat untuk tahun depan adalah tahun kegemilangan aku...Ya Allah aku mohon Kau berikanlah sedikit kebahagian, kegembiraan, keharmonian dan jugak kejayaan untuk aku..dan aku mohon Kau berikan kekuatan untuk hati ini agar sentiasa sabar melalui dugaan yang Kau turunkan untuk ku..hurm last but not least..selamat tinggal 2010...

Thursday, December 30, 2010

Safee nama mu teratas...

 Safee nama mu teratas...


Fuh lega!!! malam tadi jantung berdegup kencang saat permainan bermula..dalam hati berdoa yang terbaik untuk mereka..mungkin Allah itu Maha Adil maka diberikan kejayaan yang gemilang buat mereka di atas segala jerih perih usaha untuk membawa pulang piala AFF Suzuki tersebut dan di atas kejayaan itu juga maka seluruh rakyat Malaysia mengecapi nikmat cuti untuk esok hari (31 Disember 2010)..
ini lah wajah Hero Harimau Malaya..hehehehe two thumbs up to  you

ini pulak poojaan ramai skang..muka hensem pandai tangkat bola mamat nie..our goalkeeper

skang nie kalu sebut nama Safee Sali (pemenang anugerah penjaring gol terbanyak) maka seluruh Malaya akan tahu akan kehebatan lelaki ini yang gah di arena yakni bola sepak..tak ketinggalan juga kepada Khairul Fahmi, penjaga gol negara yang menjalankan tugasannya dgn baik walaupun bolos dua gol namun yang pastinya kehebatannya menepis bola begitu terserlah dan nampak kesungguhan beliau..sangat kagum this time tengok aksi harimau2 muda negara dalam menyempurnakan misi mereka di Jakarta...even berada dalam keadaan tertekan namun mereka tidak gentar mengharunginya..corak permainan pada mula perlawanan sampai akhir mmg nampak orang sana yang menguasai padang..maklumlah nak balas dendam kat kita pada perlawanan minggu sudah...hurm mcm2 kutukan dan cacian peminat fanatik diaorang kat sana lontarkan pada kita..paling tak tahan kes mengungkit itu dan ini (lari dari topik bola tue..) di lontarkan pada kita. hati aku rasa macam luka kena simbah dengan cuka bila aku baca ayat-ayat nista diaorang...hurm heran aku kenapa begitu lancang sekali mereka mengutuk kita sedemikan rupa..aku admitlah team penyokong kita pun ada  yang melampau jugak..tapi jangan lah nak menghukum kita sedemikan rupa..tak tau lah agak nye nilai murni diaorang dah hilang kot..

ok back to the topic...walau sekadar aku menonton dirumah dengan cik betty dan cik jijah namun kitaorang tetap merasai bahang kehangatan perlawanan tersebut...kat rumah kitaorang riuh rendah dgn jeritan2 yang tak dapat dibendung lagi...(owh jiran2ku maaf lah yerk terbuat bising pulak malam tadi) agaknye lah kalu en mahadhir tgok aku menjerit-jerit gitu alamat ada yang pasti akan kena sound tepek tepat di muka..hah hah hah hah..walaupun pada perlawanan semalam malaysia tewas pada mereka tapi kita menang dengan mata aggregate..heh heh heh..sekalung tahniah untuk para pemain malaysia yang terlibat sejak dari awal hingga ke akhirnya..diharapkan semoga kejayaan ini akan menjadi satu titik mula untuk kita terus mengecap kejayaan dalam arena bola sepak...

kat bawah ini adalah few photos untuk kenangan tanda kejayaan pasukan bola tanahair kita serta seluruh rakyat malaysia
This is my favorite photo among all..hahaha..cayalah macha... sambil masak tgok bola..amma'
we are the champion yes we are the champion.....yeahhh!!!!!!!



Wajah gembira anak -anak malaysia yang menyaksikan perlawanan di dataran merdeka...

Wednesday, December 29, 2010

khas untuk kengkawan yang sedang atau akan pregnant

hurm bulan lepas tak putus-putus aku dapat undangan perkahwinan..but only some jek yang aku dapat attend..antara yang aku dapat attend only perkahwinan si nurul huda with her hubby en khairul nizam..dua orang ni opismate akku..jadi aku mohon maaf lah kepada korang yang aku tidak dapat hadir pada hari bahagia korang (especially to my friend : intan fazwani che zainol & mohd afif)..hurm one of my sister pun tgah hamil skang nie..but dia hamil untuk kali yang kedualah...



so bila dah kawin bulan lepas bulan ni mengandung...express sungguh..but tahniah lah untuk usaha anda berdua..rezeki dari Allah..yesterday aku ada dengar yang cik intan fazwani ni sakit pwot tapi tak tau nak buat apa...jadi memandangkan hari ni aku tak brapa nak busy maka aku dah spend some of my precious time untuk buat simple research pasal pregnant women...heh heh heh ..untuk pedoman diri sendiri jugakdari beberapa info yang aku dapat jugak di awal kehamilan kita tak bleh lasak2 sangat.....sebab khuatir lah something terjadi...jadi kengkawan ku sila BERHATI-HATI tau...

hurm..mengandung ni best orang kata walaupun memula tue ada alahan lah..itu lah, ini lah..but bila semua tue dah reda jadi best lah..heh heh heh time ni kalu kita asyik nak makan pun takpe kan..tak payah risau pwot buncit sebab dah ada alasan yang kukuh yang dalam perut ada baby...keh keh keh...pengalaman mengandung tiap-tiap orang mungkin berbeza..ada setengah tue mmg terpaksa terlantar atas katil jek..ada pulak yang rileks jek mcm orang tak mengandung pun...ngeee...

haaa...makan mmg boleh tapi tak sembarangan makan..mengikut apa yang aku baca tadi adalah disarankan wanita hamil memperbanyakkan pengambilan makanan yang sihat mcam buah-buahan, soya bean, bijirin, dan juga susu..sila tanya lah mak-mak kita apa yang diorang makan masa diaorg prenantkan kita dulu..heh heh heh.ada orang cakap minum susu banyak kalu nak anak kita besar dgn sihat, makan epal n telur rebus kalu nak kulit anak cantik..minum soya kalu nak anak kita kulit cerah..apa pun tak kisah lah yang penting anak tersebut sihat lah bila dia dah kuar menjengah ke dunia ni...pemakanan tue amat lah penting untuk tumbesaran bayi di dalam perut and untuk si ibu itu sendiri...ahaks..


lagi satu info yang aku dapat is wanita hamil kena banyak minum air...paling elok skali minum air masak lah..or mineral water..sebab air tue banyak khasiatnye...nak tau lebih lanjut sila google okey...tapi kalu dah jelak minum air masak tak salah lah kalu selang dgn jus buah-buahan...tapi jangan minum yang kordial tue..tak elok..ada kandungan yang aku kira tak brapa nk sesuai lah...kalu tak hamil takpe bleh redah jek.

...
MINUM SUSU is satu amalan yang sangat baik..kat pasaran kita dah ada banyak produk untuk ibu-ibu hamil..kalu tak suke yang original flavour boleh pilih vanila or strawberry or coklat flavour...kalu tak bleh blah jugak minum jek lah susu dutch lady tue..tak pun susu soya...heh heh heh so jangan lupa tau...

lagi satu..JANGAN LUPA MAKAN VITAMIN..vitamin apa korang gi lah tanya korang nyer personal doktor okey...aku tak tau...dulu aku slalu nampak akak kat opis aku ni makan vitamin everytime dia breakfast and lunch...bila tanya dia cakap vitamin untuk orang mengandung...sila pastikan korang rujuk doktor tau..kang pepandai beli sendiri kat farmasi sendiri pulak....


kalu ada masa terluang tue buat lah sikit exercise..bukan apa biar badan bergerak sikit...heh heh heh..dari asyik dok buat taik mate jek kan..bek lah excercise supaya korang kekal sihat...tak pun gi lah join kelas untuk ibu-ibu hamil..tapi jgn dok buat exercise yang heavy cam dalam biggest loser tue pulak tak pasal terjadi kes kelahiran pra-matang..sapa nak jawabbb??!!!




haa...ni lagi satu yang penting..sila PANTAU BERAT BADAN anda..dulu one of my friend cik SUHANA ABU kene diabetis time dia pregnant tau..ha...sat dok seronok tambah berat badan kena diabetis camne..susah pulak...



monthly check up tu jangan nak gatai skip pulak..gi jek jumpe meraka yang pakar untuk check baby korang kat dalam perut tue..akak kat opis aku dulu ske half day kalu nak gi check perut..heh heh heh (mintak maap kak lin..)

memandangakan skang ni banyak penyakit yang pelik2 jadi adalah DISARANKAN untuk kengkawan semua  yang sedang hamil MENGAMBIL SUNTIKAN ANTIVIRUS bagi mengelakkan korang sume terkena jangkitan penyakit terkini yang mudah merebak..nauzubillah lah mintak dijauhkan lah..

even sibuk bekerja di opis dan juga dirumah..jangan lah lupa korang tue perlukan rehat yang cukup..jadi PASTIKAN REHAT YANG CUKUP..supaya korang sentiasa bertenaga untuk memulakan hari...jgan buat kerja yang berat2 sangat..mintak lah suami yang tersayang tu tolong apa yang patut...kesian sikit kat korang..korang jadi cengini pun pasal suke sama suke kan..jadi apa lah salahnya kalu korang bersusah senang bersama-sama..baru lah best kan....
lagi satu kalu ada masa silalah luangkan sedikit masa untuk membaca majalah / buku/risalah/jurnal tentang kehamilan untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan korang semua..tak pun kalu nak jimat lagi..just google jek lah...ilmu pengetahuan kini di hujung jari anda..mudah kan...zaman canggih ni semua dah mudah tinggal lagi korang rajin or malas jek...



ni penting jugak..sila rujuk pada mereka yang pernah hamil..tanya doa yang sesuai untuk diamalkan..memandangkan kita tengah bercerita bab doa ni aku dengan ini mendoakan agar korang semua selamat melalui proses kehamilan serta kelahiran..aku doakan juga korang and baby akan selamat sejahtera dan berada dalam lindungan Nya...




ini untuk mereka yang kreatif atau ada masa yang banyak..korang bleh lah buat journal sendiri untuk kenangan pada si kecil nanti...hurm..so sweet...bagi mereka yang keras tangan tue bleh lah gi cari kat kedai buku..aku rasa zaman skang ni mesti ada jual buku skap cenggini..tinggal lagi korang perlu isikan maklumat n gambar yang dikehendaki jek..


 adalah dinasihatkan juga kepada korang supaya untuk tidak men STRESS kan diri sebab tidak begitu baik..kalu mood korang pun tak baik macam mana anak korang yang kat dalam perut tue nak gembira jugak..dia pun takut kalu mak nye asik memurungkan diri jek..heh heh heh 

aku rasa cukup lah sudah aku dgn petua2 atau lebih kepada nasihat lah..heh heh heh nak lagi mantop nye info sila lah google sendiri..ni citer sikit sebanyak jek..tunggu la aku bergelar pakar sakit puan nanti insyaallah lah aku akan providekan lagi lebih banyak info tentang kehamilan nie untuk korang semua...so itu jek lah ek..aku nak sambung buat keja aku nie..tengah menulis KPI untuk iqbal..(my staff) hu hu hu...really hope you guys got something from this and enjoy reading this...lalalala

thanks for your time



Cik Sekretariiiiiiiiiiiiiii......alahai..


Memandangkan ramai di antara kengkawan ku yang menjawat jawatan secretary (termasuk lah aku ni walaupun tugasan hakiki aku ialah seorang eksekutip cabok..) bagi memotivasikan diri kita semua (termasuk aku skali) so marilah kita bersama-sama melihat apakah tips untuk menjadi seorang secretary yang bagus..Aku dah olah kembali tips ni...heh heh heh

yang pertama
kita mesti jelas dengan nawaitu kita adakah kita bekerja untuk wang semata ..jelas dengan matlamat kerja kita.sejujurnya menjadi seorang secretary ni bukan lah semudah yang disangka...(cakap pakai molot mmg lah senang tapi cube lah skali)..seorang secretary yang bagooos mestilah mempunyai attitude yang baik dan bertanggungjawap..

yang kedua
memula or hari pertama keja memang lah kita akan panic skett..al maklum lah  kita masa tu terbangak-bangak..(adei teringat masa mula aku keja dulu..heh heh heh ) apa yang perlu pada ketika itu ialah bertenang (bukan si tenang) dah tumpuan..kita mesti ingat yang kita perlu mula semua dari kosong balik..gunakan lah pengalaman yang ada (bagi yang pernah bekerja) untuk mula menjalankan tugasan..dari merangkak bertatih then baru lah mula untuk berlari..begitulah jugak setep nye untuk kerja..bila dah mahir dgan selok belok opis baru keja laju...

yang ketiga

pastikan kalu bos panggil jek masuk bilik mesti bawak pen n diary kita okey kengkawan semua (hah hah hah hah ) so sila catatkan apa yang bos cakap..telinga tue sila peka sikit...

yang keempat

ni yang terpaling penting ** Sila tahu bezakan yang mana tugasan yang SGT PENTING,PETING dan AGAK PENTING..(yang ni aku slalu gak lah fail nak buat pasai aku rasa semua kerja yang dia bagi tue penting..ngeeee...)

yang kelima

jangan takooot nak tanya soklan blik kalu tak paham..yang ni aku slalu gak lah buat..pasai bos aku ni fussy..aku tak salahkan dia sebab mana2 boss pun mesti fussy..yerk lah kalau lah surat ada salah ejaan ke, apa ke mestilah malu company kita kalu surat tu dihantar ke luar....tapi ada jgak lah part yang aku tak boleh nak tahan bab fussy dia nie...(theee..thee...heee)

yang keenam

hurm yang ni biasa lah..sila pastikan hasil kerja tuan puan (guna tuan pasai skang ni dah ada jgak secretary lelaki) disempurna dgn sebaik mungkin...

(yang ni pulak luahan hati aku )
orang memang slalu cakap 'eleh jadi sekretari tue apa lah sangat...bukan susah pun..stakat buat air, taip surat,jawap tepon n  jaga diari boss aku pun boleh buat'..wei kalu stakat cakap jek tak payah..nak rasa senang sangat meh lah dok sini..
korang ingat  ke nak buat air..(eih..jap gi takut gula lebih lah, gula kurang lah or apalah..) kalu boss complaint air yang korang tak buat tue tak best apa korang rasa...(so far aku tak pernah kena benda ni tak de lah jadi lagi kat aku but i believe pnah jadi kat sekretari lain)..
bab taip surat pulak..apa perasaan korang kalu korang terpaksa buat surat tue more than 5 times...(kalu salah sendiri tak pe, tapi kalu bos korang asyik nak tukar ayat lah, nak tambah ayat lah..ha...)

bab menjawap tepon..kat opis ni aku lah penjawab tepon yang setia..hurm..kalu aku tak angkat maka deringan telefon tue akan bunyik jek tak berenti-renti..bila dah angkat tu pulak  kang salah nombor lah, tanya itu lah, ini lah..sumtime sampai tak terjawap aku dibuatnya..heh heh heh..

bab nak menjaga diari boss..ni lagi lah penting..salah hari or time mampuih dibuatnya..aku paling tak suka nak set appointment because aku kena pikir kan sumting yang diluar jangkaan..mostly aku akan bagi extra 30 min sebab aku takut jalan jammed or what so ever lah kan..kalu sampai awal takpe jangan sampai lewat..dulu bos aku pulak sangat mementingkan masa..

bab nak tempahan tiket flight (bukan tiket domestic) yang ni lagi haru biru..tak bleh rely on travel agen jek..sumtime nak kene buat follow up..bos yang cerewet plak asyik nak tanya bila bleh dapat tiket dia..nak pulak tolong  uruskan rombongan nak fly ke luar negara lagi caca marba beb..dah kena yang nie...(time tue ada lah juga yang cakap nsib bek diaorang tak jadi sekretari pasal susah) hurm tak tau lah...

tapi tak kisah lah apa pun orang nak pikir yang penting seseorang sekretari tue mesti
  • ada semangat yang tinggi 
  • kesabaran 
  • sikap positif
  • senyum yang manis




Tuesday, December 28, 2010

14 Signs of Your Soulmate

14 Signs of Your Soulmate

 

14. You argue and fight with them, but still can’t get them out of your mind…

13. When you’re on the phone with them late at night and they hang up but you miss them already when it was just five minutes ago…

12. You read their texts over and over again…


11. You walk really slow when you’re with them…

10. You feel shy whenever you’re with them…

9. When you think about them, your heart beats faster and faster…

8. You smile when you hear their voice…

7. When you look at them, you can’t see the other people around you… all you see is him/her…

6. You start listening to slow songs, while thinking of them…

5. They become all you think about…

4. You get high just from their scent and closeness…

3. You realize that you’re always smiling to yourself when you think about them…

2. You would do anything for them…

1. While reading this, there was one person on your mind the whole time…..

hopefully i'll find my soulmate and i pray you'll find yours too...amin

10 sifat calon suami yang baik:


10 sifat calon suami yang baik:

Hari bos ku takde kat opis..so memandangkan kerja den dah siap so bleh lah nak membelogkan diri sekejab..nak memeriahkan lagi entry blog diri ku ini..pagi tadi sempat baca something nice kat tenet..jadi nak berkongsi lah ilmu yang aku dapat pagi ni dengan semua...

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.
6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.

encik mahadhir ku yang montel adalah termasuk dalam beberapa ciri yang disebutkan di atas tadi..and ada few things jugak lah yang nak kena ditokok tambah lagi..tapi lelaki ni sometime ada yang akan berubah bila dah kawin because diaorang dah realize akan tanggungjawab besar yang diaorang tanggung..tetapi ada jugaklah yang before kawin nampak mcam lelaki sejati yang boleh dibuat laki but bila dah sah menjadi suami lain pulak jadinya...hurm..

doa kekasih

this is one of my friend's wedding photo...nampak bahagia sangat...

setiap kali bila aku baca doa ni aku akan rasa damai dihati..aku tujukan jua doa ini untuk semua followers ku yang masih bujang-bujangan..semoga Allah akan mengurniakan kita seorang jodoh  yang baik sebagai pendamai hati, tempat untuk kita melabuhkan cinta serta meramaikan lagi umat manusia...

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Thursday, December 9, 2010

perihal nak tunang....

adei lah...bila  pikir bab tunang nie kepala aku terus jadi pening..banyak sangat benda nak kena pikir..nak plan majlis, nak pikir beli hantaran, nak gubah hantaran, nak tempah baju, make up, kek, goodie bag, and mini pelamin...nowadays dah jadik cam trend kalau orang bertunang jek kene buat mini pelamin..katering tak payah tempah coz ibunda ku yang tercinta willing nak masak sendiri..alah lagipun bukan ramai sangat tetamu yang aku nak jemput..just rombongan family en. mahadhir (dalam 20orang), family aku (20orang) and few kengkawan aku yang terdekat..so it will be not more than 100 people..heh heh heh ...bila bercakap tentang pertunangan ini benda yang paling aku risau is nak beli barang hantaran..konsep so far dah ada dalam kepala otak aku yang kecik ni...skang ni  aku jarang turun lunch..so aku spend time tu dgan browsing internet...besides that i spend sum money also untuk beli majalah ratu sehari and pesona pengangtin...its just to have some idea lah..malam tadi dah berbincang dengan en mahadhir tentang apa barangan yang aku akan bagi dia masa tunang and apa yang akan dia bagi pada aku time tunang nanti..kitaorang dah sepakat nak buat 7 dulang balas 9...dalam pada tu sempat lagi jadi kejadian perselisihan faham..monyok jugak lah muka aku..sampai bila cik betty (housemate ku) balik dia pun bleh perasan kemonyokkan muka aku nie...heh heh heh..itu baru bab nak tentu barang apa nak beli..tak tau lah apa pulak nak jadi bila kitaorang kuar gi membeli barangan hantaran dan kain untk baju nikah.. i bet akan terjadi something yang tak brapa nak besh..hah hah hah ..aku and en mahadhir ada taste yang sedikit berbeza..ha hah hah ha...dalam pada tue en mahadhir sampai terbawak ke dalam mimpi lah citer bab tunang nie..kelakar pulak...pagi tadi masa aku buat morning call en mahadhir bagitau..aku agak terbahak-bahak gelak kat tepi jalan tue...
untuk aku nye part i just plan for sumthing yang simple, nice and sweet...hopfully menjadilah konsep yang cuba aku ketengah kan nie (ayat bajet macam designer jerk) since aku anak tunggal perempuan so i have to do everything...but never mind..i used to this..in fact i got a bit talent of 'keras tangan' dalam bab gubah-mengubah nie..mintak2 en mahadhir takde lah sampai pengsan bila melihat hasil 'keras tangan' ku ini...aku ni terpikir nak guna balang kaca untuk letak semua barang2 hantaran aku..dalam pada tue terlintas jugak nak guna bekas plastik lutsinar (transparent box) because en mahadhir kena travel jauh so senang kalau guna bekas mcam nie...kalu ada bajet lebih aku nak jugak pakai tray kayu or kotak kayu...
 balang kaca ni murah sikit and senang nak cari..i really believe kalu kena dgan cara dan gayanya mmg cantik sekali bekas hantaran aku nie..nampak kreatif sikit kan..heh heh heh ...
 tak pun pakai bakul macam nie..mmg lah dah selalu orang pakai bakul mcam nie..bakul mcm nie agak mahal jugak lah..and it need lots of renda and bunga nak touch up..
 so ini lah tray kayu yang aku mention tadi tue...ala-ala inggeris gitu..aku nak jugak tray survey harga tray nie..kalu tak mahal sangat bleh lah aku try..mmg sesuai sangat tray ni dgan konsep majlis pertunangan aku..ha...tetiba terlintas dlam kepala ku nie nak gabungkan tray nie dgan balang kaca tadi..tapi kena tgok lah dulu mcam mana...
 yang ni pulak kotak plastik lutsinar yang aku cakapkan tue..yang nie lagi senang..semua benda trus masuk kan jek dalam kotak nie..tak payah nak gubah teruk-teruk..lipat jek kemas-kemas and then masuk kan dalam kotak nie..sangat jimat, cantik kalu pandai hiaskan kotak nie and yang paling penting is senang bakal tunangan saya nak bawak travel..tak payah takut hantaran tue rosak..lagipun kalu kain tue kalu aku gubah sangat takut nanti rosakkan kain pulak...
at last but not least...kotak mengkuang..kotak ni pun aku suka jugak..nmpak sedikit tradisional dan elegan dalam gaya kemelayuannya..heh heh heh..kotak mcm ni aku tau nak dapat kat mana dgan harga yang stil dalam bajet aku..dulu aku pernah teman sorang kawan aku nie gi survey bekas hantaran masa dia nak tunang..tapi sayangnya Allah lebih menyayangi dia..dia meninggal sebab H1N1..hurm...al-fatihah untuknya..

di hari pertunangan aku ingat nak bagi :
1) of course lah bagi kain untuk baju untuk en mahdhir pakai masa nikah..so gubahan dia lebih kurang cengginilah cuma bezanya aku just bagi kain.




2) then aku bagi cincin untuk en mahadhir.maybe suasa or silver...









3) is songkok, sampin dan juga butang baju melyu...mesti en. mahadir nampak smart masa hari kitaorang nikah nanti...
4) Nak bagi kasut untuk dia...so that hari pernikahan kitaorang en mahadhir boleh melangkah dengan segaknye ke masjid...saya suka sgat kalu en mahadhir kemas2...ngeee....

5) Nak bagi buah-buahan yang manis-manis dengan harapan semoga alam pertunangan kitaorang ni penuh dengan kemanisan jek...(hurm..boleh ker?)

6) Other than that nak bagi coklat cenggini...hurm tak tau lah kancoklat yang mana satu...tengah pikir lagi sama ada nak bagi coklat yang dah ada dalam pasaran or nak bagi homemade coklat..skang nie mmg banyak chocolatier kat malaysia..design coklat pulak mmg sangat mantop


7) Ingat nak bagi kek...kek pun skang cantik2..memula nk bagi cup cakes but then mcm kecik sangat lah pulak...so kek bersaiz besar (1kg-1.5kg) mcm ni lebih menjadi pilihan hati...
8) bak kata orang lain tepak sirih and sirih junjung mmg sangat penting dalam upacara pertunangan ini...adat melayu dilupa jangan so dalam yang ni pun akan termasuk dalam pakej hantaran saya buat si dia..heh heh heh...

9) Ni yang terakhir lah kan...ingat nk bagi dia pulut kuning with rendang daging...and i plan to cook this myself..even en mahadhir tak berapa suka but then ahli keluarga dia mesti suka...heh heh heh..(cara-cara nak memikat ahli keluarganya...ahaks)
   
memandangkan aku dah terbukak semua rahsia aku mesti dah tak suprise lagi...but then tak tau lagi lah kan...maybe akan ada sedikit perubahan dari segi konsep hantaran tue..pasal aku ni suka explore sumthing yang different..lagi pun thun depan mesti banyak lagi trend baru nak kuar...so boleh lah buat panduan...

untuk tetamu pun i plan sumting nak bagi jugak...ingat nak bagi cup cake+gula-gula+bunga telur...

hurm thats all lah stakat ni...ceritera perihal hantaran pertunangan aku..heh heh heh

Friday, December 3, 2010

bila turn aku nie...????

bila melihat mereka hati aku sering tertanya-tanya bila lagi turn aku nie..aku, sama seperti wanita lain jugak yang mendambakan kasih sayang seorang lelaki...ingin mengecapi bahagia hingga ke akhir hayatku bersama dengan orang yang aku cintai...aku dah bosan di hurung rasa kecewa..dah banyak kali jugak lah hati ku yang satu ini dikecewakan...
so i really hope that this time will be my cinta sampai mati lah...pejam celik pejam celik dah nak 1 year kitaorang couple balik..kitaorang ada lah jugak planning nak simpulkan relationship kitaorang nie dengan ikatan yang sah yakni, berumah tangga..kitaorang dah ada lah jugak wat planning sikit2..dari segi tema majlis tunang, bilangan hantaran, nak buat majlis kat mana (actually umah aku kat langkawi but too jauh and costly lah untuk pihak lelaki kalu nak datang..so tgah pikir nak buat kat umah tok aku or kat umah makcik aku di kulim) and bila nak langsung kan majlis tersebut..ikutkan hati aku tak nak lah tunang2 nie..but menghormati permintaan en mahadhir yang mahu merasai kemanisan alam pertunangan (manis kah?)..dalam pada sibuk2 ni aku sempat lah jugak browse kat internet tgok apa nk bagi kat dia..and apa yang aku nak untuk hantaran aku nanti...

cincin tunang impian ku..


ni pulak design untuk cincin nikah..heh heh heh..mahu berpeluh en mahadhir dibuat nya...tapi kalu tak dapat exacly macam nie pun aku tak kisah..its just my dream ring..yang penting dapat kawin dengan en. mahadhir.

masa tengah browse i saw cincin yang sangat cantik...really love it because the design is so simple and nice..aku ni bukan suka sangat yang banyak batu or kerawang2 nie..bagi aku cincin ni dah cukup sweet..but am not a selfish person..kalu en mahadhir bagi cincin aku pun mesti balas balik cincin kat dia..adalah sikit aku terbaca yang nowaday dah ada suasa putih untuk lelaki i was so happy when i know about it but terbaca pulak satu artikel yang cakap cincin suasa putih tu ada mix emas putih..then aku terbuka 1 blog ni n pemilik blog ni mention theres a type of cincin yang made from palladium for men yang halal untuk dipakai besides silver..jadi untuk tunang aku ingat nak bagi silver and untuk nikah baru nak bagi palladium...i really hope en mahadhir akan suke dengan pilihan aku nie..but we still are going to do the shopping togehter..this is just some idea...

design cincin tunang untuk en. mahadhir..




ni pulak design untuk cincin kawin en. mahadhir...hope fully i can fine this..




ha..selesai sudah bab cincin nie..skang ni aku nak pulak citer pasal konsep majlis pertunangan yang aku impikan..tak le bajet macam diva divana nye majliskan...i want sumthing yang very simple but really nice and sweet...as for now aku masih lagi nak kekalkan warna pastel untuk majlis pertunangan aku nanti..i want it to be in cream or off white with light pink..kalu ada rezeki nak jugak buat pelamin mini...hurm tak susah pun..apa guna ada adik-adik lelaki..akan ku kerah mereka untuk membantu aku..heh heh heh ...


 ni contoh mini pelamin 1..paling senang n jimat kos kalu nak buat sendiri

Ni pulak contoh pelamin yang ke 2..agak senang lah kot..heh heh heh




design baju tunang..tak fit sangat pada badan..sesuai untuk melindungi perut ku yang muncit ini..




  
yang ni pun cantik jugak kan??




selesai sudah bab pelamin...well now we move on to the next chapter (mak ai..mcm bunyi lecturer pulak ayat aku ) which is bab baju tunang...hurm aku masih lagi tetap dgan keputusan untuk mengekalkan warna putih..memula nak pink tapi tak jadi because en mahadhir will definately mengatakan TIDAK untuk warna tersebut..bukan apa pasai dia pun nak buat baju melayu jugak..heh heh heh... so i saw few design yang okey lah...so untuk bunga tangan pun aku dan jumpa yang agak2 sesuai untuk digayakan..




konsep hantaran pulak aku ingat nak buat tema putih n pink..pink tue is just for bunga lah..bak penyeri untuk hantaran pulak aku ingat nak buat macm gambar nie..tapi nak tukar ke color putih + pink



hurm..this is just my planning jek..orang tua-tua slalu pesan jangan terlalu berharap pada sesuatu sebab takut nanti tak jadi..but aku slalu berdoa agar biar lah insan yang bernama Mahadhir Abd Rahman ini menjadi miliku dunia dan akhirat...semoga cinta aku pada nya akan kekal hingga ke akhir hayat ku...Amin...