Saturday, July 21, 2012

iftar pertama_2012

Alhamdulilla selesai sudah puasa untuk hari ini..semoga esok diberi kesempatan lagi untuk aku menunaikan ibadah ini....bersendirian tak menjadi alasan untuk bersedih menyambut Ramadhan...so just to my heart feel happy aku pun masak and do nice platting for my iftar dish....juadah hari ni are daging masak jintan, bergedel n ikan goreng berempah... :)

my first sahur_ramadhan 2012

salam semua.....
selamat bersahur yer!!
pagi aku bersahur sensorang jer kt rumah coz cik housemate yang berdua tur balik kampung...nk sambut puasa dengan family masing-masing...but terasa seperti aku tidak kesaorangan sebab en tunangan tercinta and cik-cik housemate ku busy calling2 ku untuk pastikan aku bangun bersahur : )  :  ) hihihi..

ok lah..makan dah,tgok tv dah,solat subuh dah..mata pun dah makin kecik so nk tidur jap..esok nk mensurirumahkan diri...wassalam : )

Thursday, July 19, 2012

Ramadhan Al-Mubarak


Selamat Datang Ramadhan Al-Mubarak

Ramadhan datang lagi...Alhamdulillah diberikan lagi kesempatan kepada aku untuk merasai nikmat berpuasa untuk tahun ini..semoga Allah berikan aku lebih kekuatan untuk mengharungi Ramadhan kali ini dengan penuh keimanan..Semoga lebih banyak amal dapat dilakukan dan semoga beroleh rahmat dari Nya..Tuhan yang Maha Esa...Selamat Menyambut Ramadhan Kepada Semua Muslimin & Muslimat..

Lafaz niat

Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.


Puasa secara bahasanya boleh diertikan sebagai menahan diri. Daripada segi istilah syara' bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangkamasa tertentu.
Puasa ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari. Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada menipu, mengeluarkan kata-kata buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur sesama sendiri. Secara tidak langsung amalan puasa akan menyuburkan sikap murni di dalam diri pelakunya. Adalah menjadi harapan kita agar kesemua nilai yang baik ini akan terus dipraktikkan ke bulan-bulan berikutnya.


Syarat wajib puasa

Orang-orang Islam yang memenuhi syarat-syarat di bawah ini diwajibkan berpuasa pada bulan Ramadhan:
  • Berakal/waras
  • Baligh (cukup umur)
  • Mampu/tidak uzur.

Syarat sah puasa

Manakala syarat puasa itu diterima di dalam Islam (sah) ialah:
  • Orang Islam
  • Berakal - tidak sah jika gila atau kanak2 belum mumayyiz
  • Suci daripada haid dan nifas
  • Dalam waktu yang dibolehkan berpuasa, iaitu bukan dalam tempoh haram puasa.
credit to : Wikipedia Bahasa Melayu.

Rindu Nak Mencoret!!!!!!

huhuhuhu..walau pun hasil coretan tidaklah seberapa macam blogger lain tapi once dah start we'll miss what we used to do..ada lots of bitter sweet story to be shared here...tunggu ada masa nanti baru nak update..actually ada banyak dah entry dibuat cuma setiap entry yang ada tue sempat nak siap..kikikiki...masa sangat limited for this..even for myself..sigh..

tapi what can i say now i so in peace..hihihihihi..takde lagi nak serabut bagai..

Syukran Ya Allah!!

Rezeki nak naik pelamin...berganda-ganda!! Alhamdulillah ku panjatkan rasa syukur ke hadrat Illahi..(dah macam pembuka ucapan rasmi pulak..)

Hihihi..buat persiapan nak naik pelamin ni mmg seronok skali..semua memori indah tue memang tak dapat nak dilupakan...suka duka time membeli barang tue bila kenang balik mesti rasa sweet dan kelakar...tapi part yang tak brapa nak indah is bila kita nak keluarkan duit kan..?? i tau semua pun sama..even kalu anak orang kaya skali pun pasti akan rasa perkara yang sama...dalam kerunsingan hati nak mencari duit tetiba dapat lah perkhabaran gembira...Alhamdulillah...memang Allah tue Maha Mengetahui, Maha Pemurah & Maha Mengasihani...mmg ramai yang advise untuk buat loan peribadi tapi diri sedang gigih berusaha untuk mencari duit tambahan...macam benda aku ni dok menjual..salah satunya harus MONAVIE kesayangan ku...hihii selain tue menjual kek..seronok sangat..bila tengok duit kita beranak pinak...kikiki..

Tapi sepanjang 2 tahun bekerja, yesterday was the sweet ever lah...awal tahun gaji naik, then skarang dapat penyelarasan gaji lagi, tambah pulak dapat bonus berganda-ganda, back dated lagi...masa dapat perkhabaran gembira ini rasa nak menangis sebab bersyukur...yelah selepas semua penat berkerja so company bagi this rewards..i can see happiness in everyone face...

Since January..I've been facing with lots of bitter memories...tak sangka yerk..aku ni nampak begitu sedih sekali dimata insan itu...lagi banyak yang terungkai lagi banyak yang aku tau...tak cukup aku, family aku pun kene skali...hai sedih betul lah kan...hinanye lah takde kereta..ye lah di mata orang lain mungkin aku ni insan yang penuh  dengan kekurangan, penuh dosa dan hina sampai orang benci sangat kat aku..tapi Allah yang Maha Kaya masih nak mendengar rintihan hati...mungkin doa ibu yang sentiasa inginkan aku bahagia termakbul...mungkin doa bakal suamiku didengari Allah yang Maha Suci...

Tapi takpe what goes around comes around..hari ni ko hina aku, kata kat aku tapi di hari muka ko pun tak tau nasib ko macam mana...bukan nak doakan yang tak baik tapi masing-masing ada bahagian masing-masing...hari ni ko pulaukan orang, esok lusa orang pulaukan kan ko balik...hari ni ko kata kat orang esok lusa orang kata ko balik...Okey cukup of the sedih part!!!

Back tu the happy part...aku mmg rasa bersyukur sangat di atas kurniaan Illahi nie..memegang pada kata-kata nenek..kita kalu dah dapat sesuatu yang kita hajati tue tak salah kalu kita kongsi sikit dgn mereka yang memerlukan..satu lagi ikut resmi si padi..makin berisi makin menunduk...jangan lupa tanggunjawap pada ibu bapa kita, keluarga kita...thanks tok..for the good advise (tok mungkin tak tau aku ada blog, kalu tok tau pun dia tak pandai membaca..tapi tok tau aku mesti ikut nasihat dia...insyaallah..)

Ok..enough for this time..Jangan lupa yer baca entri pasal Monavie saya di sini 


(ni pun dah buat lama tapi tak publish..skang ni baru nak publish)

We have 6 months to go...

Lately ni saya sangat busy sampai tak mampu nak hapdet blog sendiri..lebih suka blogwalking tengok blog-blog orang lain..(yer lah i kan busy body gitew!!!) ah tak kisah lah..tapi yang pastinya blog ni pun mesti ada yang nak baca kan...(walau pun i tak pemes ames..) 

Actually (skang dah heja betui sebab takuit orghang kata chek tiru depa...) hari ni dah 21 June 2012..so me & my beloved en tunang ada another 6 months to go..tak sabar menunggu ketibaan hari tersebut..(hamboi dan-dan dengan bunyi kompang aihh...) haish!!! kang ada kata saya mengada pulak kan..tapi yer lah tak kena kat diri sendiri kan..cer kalu awak pulak yang nk kawin..mesti awak rasa macam mana saya rasa...but whatever lah kan..as long as am happy who cares!! (mode : malas nak care pasal orang lain..)

Just nak share yang i almost done with my preparation for both wedding...on my Che Det side pun dah almost siap..and on my side tinggal lagi 30% jek..skang yang tinggal kena cepat buat is kad kawin but nak tunggu dulu photo pre-wed..insyaallah dalam awal bulan July will go to Taiping untuk buat pre-wed..

I really enjoy doing all the preparation for our wedding cuma part tak best tue bila duit banyak keluar..tapi part yang best is both of us kerap dating..nak beli barang kan mesti nak pegi together2..so means dapat lah sambil menyelam minum air bak kata orang tua-tua tue...

Both of us really have a great time..(happy moment, bitter moment, sweet moment) so i hope that this will make us more in love...penat hokey ke hulu ke hilir mencari barang-barang keperluan untuk wedding nie...patut lah wedding planner charge mahal...fuh!! dah brapa banyak titik peluh ni menitik kat Jalan Tunku Abdul Rahman nie...tak bleh sebut Jalan TAR sebab Che Det cakap memang semua jalan orang panggil jalan tar...sabor jek lah..


(dah lama taip ni tapi skang baru nak publishkan..actually dah tinggal 5 months to go pun..)