Thursday, July 17, 2014

Ramadhan 2014 punya cerita...

Hurm tak tau lah bila boleh publish entry ni...makin lama makin baloq (pemalas tahap terok) nak mencoret cerita...heh heh heh..dari minggu kedua posa start buat entry ni...

Tahun ni is tahun kedua kitaorang (azie and me) akan sambut puasa berdua...heh heh heh...dulu ada jijah aku rajin jugak masak sebab jimat woo...sehari tong-tong duit rm 5 jek buat beli lauk...lepas makan udang, ikan, daging segala...siap dengan sayur tau...la ni tinggai berdua kitaorang beli ja kat bazar...kadang-kadang aku rajin aku masak jugak...heh heh heh...

Tahun ni agak best sebabnya pestime aku dapat celebrate 1st day posa dgn suami ku....thn lepas takde pun...sebab tarikh 1 Ramadhan jatuh tengah2 minggu kan...heh heh heh

So antara listing yang aku nak buat masa bulan posa macam ni adalah seperti berikut: (secretary sangat kan)

1) tak sabaq nak balik langkawi (11 - 15 Julai 2014)
   ya lah kan dah lama chek tak tengok mak pak chek yang kat pulau tue...tak dilupakan          my little zoro (Muhammad Adam Rayyan Abdul Rashid). beli tiket dah hari tue
   (bulan jun baq hang punya nk tiket murah)

2) celebrating adam 5th birthday (14 Julai 2014)
     pejam celik pejam celik pejam celik pejam dan celik lagi tup tup tup tup si adam dah 5      tahun dah...alhamdulillah semakin membesar, semakin bijak, semakin nakal2 manja and      semakin banyak sayang kami pada adam...

3) nak ajak mak abah shopping
    tingat lagi dulu masa kecik2 abah time dapat gaji mesti bawak kami semua pi shopping       raya...heaven wooo baq hang...pi shopping baju lah, kasut lah apa lah...normally               shopping tshirt, jeans and gaun (which i dont like it)..ya la adik bradik aku semua lelaki     so depa pakai yang rugged2 aku tetiba pakai renda2...so tak dak geng lah                           kan...haish...bab baju kurung and baju melayu mak i akan jahit...hebat beliau ni...mak       esah kesayanganku ada kepakaran memasak, menjahit, menggubah and kinda creative         jugak...so la ni bila  kami semua dah besaq panjang lebaq maka its time for us to bawak     mak abah shopping...me and adik2  kasik bajet lah kan...mak i cerewet sikit so dia akan     beli sendiri pakaian dia...i belikan dia tudung (alhamdulillah ariani ada buat sales..boleh     hangkut manyak sikit..) so dapat bawak depa pi shopping tu kira aku happy habeslah         kan...kat adam aku dah prepare awai2 dah...setiap bulan aku beli 1 pasang..so tak dah       lah terasa sangat bebanan tue...

4) shopping baju raya untuk mertua and laki i
    heh heh walaupun tak banyak tapi dapat lah depa berdua ni sorang sepasang dua baju         baru...actually slalunya bulan posa mcam ni murah rezeki tau..so i share lah dengan yang     tersayang...pak mentua i ni boleh lah i nak bagi award "the most sempoi pak mentua"         sebab mmg dia sempoi lah kan...jadi is an appreciation lah i blanja dia baju raya               tue...same goes to my beloved hubby...(i lep you pa!!)

5) set menu untuk raya
    seperti biasa aku lah yang akan set menu untuk raya nie...heh heh heh dh kata sorang ja     pun pumpuan  kan...maka itu lah tugasan ku... heh heh heh..kuih raya ada yang beli ada     yang buat..cuma this time aku  banyakan kerepek2 ja..kuih ada lah 4 5 jenis...yang nk       buat ni ada lah 1 jenis which is Cornflakes Madu..pasai ni lah peberet laki chek..dia           suka betoi lah makan menda alah nie...heh heh heh..paling  happening is gigih nk balik     langkawi kot nak blajaq balut ketupat palas dengan mak esah...sebelum ni dok balut jadi     ketupat betina ja...huhuhu...dok plan nak masak kari ayam (mcam tok chek), rendang       daging  mak esah, kuah kacang and puding caramel kot rajin lah kan...

6) set up rumah di hari raya
     hihihi bab ni tak risau sangat sebab pak mentua and laki i akan bantu..hik hik hik..tahun      ni tak dak langsir baru sebab thn lepas nya langsir ada lagi..keh keh keh...cuci and              pasang balik jaa...balang kuih pun dah ada jugak..dok ingat2 nk beli bunga ja...nk beli        bunga orkid boh kat meja console..buat deko raya...heh heh heh..dengan nk pi cari          alas meja gitu..nk tukar boh kaler cerah sikit...sebab langsir dah gelap kan..kot semua        gelap tak ceria pulak...so permainan warna itu penting yerk...heh heh bajet mcm eric        dah..

Okey lah nmpknya stakat ni ja lah kot pembebelan aku itu..heh heh heh 

No comments:

Post a Comment