Monday, June 13, 2011

To my Beloved Daddy


pejam celik pejam celik rupanya dah 27 thun aku jadi anak abah.....rasa sekejap sangat..actually aku and abah mmg tak sebulu..mak slalu cakap aku dengan abah cam 'kunyit dgan kapor' tak boleh dok dekat sebab nanti asik bgaduh jek..pernah satu ketika dulu aku ingat abah tak sayang kat aku..sebabnye aku mmg slalu kena marah dengan abah..apa jek yang aku buat musti tak kena dimata abah..kalu time aku buat salah or degil ke mesti aku kena hentam kaw-kaw punya...so dari situ aku mmg rasa abah tak sayang kat aku...masa aku sekolah dulu abah tak akan datang sign report card aku kalu result aku corot..so nak tak nak aku kena lah belajar elok2 sebab tak mau kena bebel dengan cikgu sebab abah aku tak datang...hubungan aku dgan abah mmg semua orang tau yang kitaorang tak ngam..aku pernah rasa nak lari dari rumah sebab aku sangat stress dgn cara abah..

masa aku tingkatan 4 aku sangat bersyukur sebab aku dapat masuk sekolah teknik kat langkawi..(eleh macam jauh lah kan..umah aku pun kat pulau langkawi jugak..) aku mmg tunggu saat2 nak challo mere bette dari rumah ku..(bunyi agak jahat kan) aku cipta macam-macam alasan  untuk pastikan aku dapat masuk asrama..akhirnya aku dpat jugak dok asrama...punya lah happy cam apa lagi dapat bejauhan dari abah...(teruk sungguh ayat ni) aku pernah tak balik rumah sampai mak demam-demam..sepanjang 2 thn aku kat skolah teknik aku rasa aman lah tak bergaduh dengan abah..aku balik rumah pun kenkadang jek..
(kalu cuti panjang mmg balik lah..)
akhirnya sampai jugak masa aku tinggalkan skolah...lepas SPM aku keja dengan mak aku..itu lah time paling kemuncak pergaduhan aku dgn abah...ada saja yang aku buat tak kena..so sad bila mak pun perasan yang abah slalu marah-marah aku..pendek kata di mata abah aku ni cam anak yang tak berguna lah...(aiyaks !!! tapi mmg betul pun)..hari-hari aku berdoa aku dapat sambung study...and Alhamdulillah Allah makbulkan doa aku nie..mula-mula aku tak ambik pusing sangat pasal intake UPU nie sebab aku rasa cam aku tak layak..aku tunggu politeknik jek..tapi Allah Maha Berkuasa, my bestfriend Nor Zakinah a.k.a Achik (panggilan manja untuk beliau) datang kat kedai bagitau kat aku yang aku dapat masuk UiTM..gembiranya hati Tuhan yang tau...ada 2 sebab kenapa aku gembira..
1. sebab dapat sambung study
2. sebab boleh berjauhan dengan abah...(so jahat of me!!!)

memula abah tak bagi aku gi UiTM tue..katanya "Buat apa amik course tue. Takdak masa depan pun.Awat hang ingat baguih sangat ka kalu stakat jadik SECRETARY tu" tapi aku ni mmg terkenal dengan kedegilan tahap melampau so aku tak kisah...aku tetap dengan keputusan aku..nak pulak waran wang pendahuluan RM 1500.00 nye cek dah sampai..so aku urusakan persiapan sendiri..bila abah tengok aku bersungguh then dia pun lembut hati nak hantar aku..

betul kata orang tua2..kalu dok jauh-jauh tue kita akan rindu..YES!! masa dok blajar kat UiTM lah aku mula belajar untuk rindukan abah..masa kat sini lah aku tau yang sebenarnya abah sayang kat aku..dia buat semua ni sebab dia tak mau aku jadik lembik-lembik...dia nak aku berdikari, dia nak aku pandai, dia nak aku kuat, dia nak aku belajar erti susah senang dalam kehidupan and dia nak yang terbaik untuk aku...start from that moment aku realize yang abah dah tak marah-marah aku sangat cam dulu...aku dah boleh berborak dengan abah...mak pernah cakap abah pernah bagitau dia yang "abah harap kat aku" sebab dia tau aku boleh diharapkan...masa tengah study ni lah aku lihat abah banyak berkorban untuk aku..bukan stakat untuk aku tapi jugak untuk adik2 aku.. so sempena dengan hari bapa ni aku nak mengambil kesempatan nak wish Selamat Hari Bapa untuk abah...aku mohon Allah berikan aku peluang untuk berbakti kepada abah, agar abah sempat merasa hasil titik peluhku, agar abah bisa lihat aku berjaya....


2 comments: